buitenland

Erdogan: ‘EU houdt zich nooit aan beloftes’

Door Elif Isitman - 21 maart 2016

Met de nieuwe migratiedeal tussen de Europese Unie en Turkije, krijgen de Turken onder meer vanaf juni een visumversoepeling voor Schengenlanden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er weinig vertrouwen in dat dit wordt doorgezet.

‘Als we naar het verleden kijken, kunnen we zien dat ze zich nooit aan hun beloften houden,’ zegt Erdogan maandag over de EU, meldt Hurriyet. Tijdens een speech op de Turkse tv haalt hij fel uit naar ‘niet waar gemaakte beloften’ van de EU.

Woord

De Turkse premier Ahmet Davutoglu bezegelde afgelopen vrijdag de nieuwe deal met Europese regeringsleiders. Met de deal komt een ruilsysteem van migranten: voor elke irreguliere migrant die Europa terugstuurt naar Turkije, wordt een Syrische vluchteling uit de opvangkampen in Turkije in een EU-lidstaat geplaatst.

Lees ook ‘Migranten weten niets van nieuwe deal’ 2016-03-21 09:54:07 epa05224005 A migrant next to his tent as Macedonian army personnel patrol behind the barbed wire fence at the Greek-Macedonian border, in Idomeni, Greece, 21 March 2016. Migration restrictions along the so-called Balkan route, the main path for migrants and refugees from the Middle East to the EU, has left thousands of migrants trapped in Greece EPA/ARMANDO BABANI

Ook krijgen de Turken 6 miljard om de opvangkampen te verbeteren, en krijgen ze met ingang van juni visumversoepelingen voor Turkse burgers die naar de EU willen reizen.

Erdogan gelooft daar niet in. ‘Ook dit keer zullen ze zich niet aan hun woord houden,’ aldus Erdogan. ‘Waarom? Omdat dit Turkije is.’ Hij verwijst naar ’14 andere onderhandelingen met de EU’ die nog open zouden staan. ‘Als ze met andere landen onderhandelen, zorgen ze dat deals snel gesloten worden. Ze hebben ons nooit oprecht behandeld, en dat zullen ze dit keer ook niet doen’.

Volgens de Turkse president zeiden ‘ze’ tijdens zijn premierschap al dat er versoepelingen voor Turken zouden komen. Het einde van de visumplicht zou in 2017 in werking treden, maar werd door grote druk van Erdogan en de migratiedeal vervroegd naar juni van dit jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.