buitenland

‘Erdogans leger vecht op dit moment in Syrië’

Door Tom Reijner - 31 maart 2016

Bashar al-Assad beschuldigt zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan ervan dat hij zijn leger laat vechten in Syrië. De Syrische president zegt er klaar voor te zijn om op een gepaste manier op deze agressie te reageren.

‘Het Turkse leger, dat eigenlijk vooral Erdogans leger is, vecht op dit moment in Syrië,’ zegt Assad in een interview met het Russische persbureau RIA.

Veeg uit de pan

Als Erdogan zich niet meer bemoeit met interne aangelegenheden in Syrië, dan zullen de relaties tussen ons en de Turken weer goed zijn. Want, zo zegt Assad, ‘het Turkse volk staat helemaal niet vijandig tegenover Syrië.’ Ook Saudi-Arabië krijgt een veeg uit de pan: samen met de Turken hebben zij vanaf het begin van de Syrische burgeroorlog ‘werkelijk alle rode lijnen overschreden’.

De Turken en de Saudiërs zijn verklaard tegenstander van Assad, en steunen diverse oppositiegroepen, waaronder ook islamistische strijders. Volgens de Syrische dictator steunt Erdogan ‘rechtstreeks’ de in Syrië opererende ‘terroristen’. De Turkse president ‘staat hen (de terroristen) toe om het Turkse grondgebied binnen te dringen, en vanuit daar met tanks manoeuvres uit te voeren. ‘Als we deze terroristen aanvallen, leidt dat tot een nederlaag voor Erdogan,’ dreigt Assad.

Zelfvertrouwen

De Syrische president geeft de afgelopen dagen het ene interview na het andere. Zijn zelfvertrouwen dat hij de oorlog in Syrië overleeft, lijkt na de verovering van Palmyra te zijn gegroeid. Die inname kwam overigens tot stand dankzij flinke luchtsteun van Rusland. Deze week schreef hij de Verenigde Naties een brief waarin hij meldde dat de laatste ontwikkelingen misschien wel hét moment zijn om samen de oorlog tegen de terroristen te beginnen.

Assad wint aan zelfvertrouwen na verovering van antieke stad Palmyra. Lees meer >

Volgens Assad moet het, bij het nieuwe vredesoverleg in Genève, tevens mogelijk zijn om binnen een paar weken een ontwerp voor een nieuwe grondwet op te stellen. Ook zei hij mogelijkheden te zien voor een regering die bestaat uit leden van de oppositie, uit onafhankelijken én uit de omgeving van Assad zelf. Maar van Syrië een federale staat maken, de wens van onder meer de Syrische Koerden, daar ziet de president geen heil in. Syrië is veel te klein om er een federatie van te maken, meldt het Russische persbureau RIA op basis van zijn woorden. Bovendien zou een meerderheid van de bevolking zo’n constructie niet steunen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.