buitenland

EU en Turkije zijn eruit: snel migranten uitwisselen

Door Emile Kossen - 18 maart 2016

Na anderhalve dag onderhandelen zijn ze eruit: 28 EU-lidstaten en Turkije gaan akkoord met een plan om gezamenlijk de migratiecrisis aan te pakken.

Dat meldt de Finse premier Juha Sipilä op Twitter. De Turkse premier Ahmet Davutoglu gaf eerder al aan de deal te steunen, ook de 28-EU leiders zeggen nu akkoord te gaan. Het is de bedoeling om het akkoord snel officieel te ondertekenen.

Ruilen
Grote delen van het oorspronkelijke conceptakkoord blijven overeind. Turkije gaat migranten die illegaal naar de Griekse eilanden reizen, terugnemen. In ruil daarvoor krijgt Turkije financiële steun (zes miljard euro) en laat de EU voor elke teruggenomen Syriër er eentje op legale wijze naar Europa komen.

Syp Wynia: Asielvoorstel van Turkije oogt aardig, maar wat lost het op?

Volgens ambtenaren betrokken bij de gesprekken wil Turkije komende zondag al beginnen met het terugnemen van migranten. Er wordt afgesproken om in eerste instantie 72.000 migranten uit te wisselen: daarna wordt het akkoord opnieuw bekeken.

Turkse eisen
De afgelopen dagen waren verschillende EU-lidstaten kritisch over het akkoord, vooral over de vele eisen van Turkije. Zeker vier landen zeiden de deal zelfs te willen blokkeren.

Jelte Wiersma: Overeenkomst EU met Turkije is zege voor premier Rutte

Om Cyprus tegemoet te komen, wordt in de deal beloofd om maar één hoofdstuk van de EU-toetredingsgesprekken met Turkije te openen. De Turken vroegen om vijf hoofdstukken. Ook komt er pas een einde aan de visumplicht als de Turken  aan een reeks Europese voorwaarden kan voldoen. Wel krijgt Turkije de belofte dat de eerder beloofde 3 miljard euro sneller wordt overgemaakt.

Frankrijk en Spanje maakten zich zorgen dat de migrantenwissel in strijd is met internationaal recht. In de deal staat nu expliciet dat alle migranten in Griekenland een individuele toets moeten krijgen. Om dat logistiek werkbaar te maken moeten allerlei asielexperts, tolken en rechters naar de Griekse eilanden worden gestuurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.