buitenland

EU: lidstaten nemen duizenden migranten uit Griekenland op

Door Thomas Borst - 11 maart 2016

Lidstaten van de Europese Unie hebben Griekenland toegezegd om migranten op te nemen die zijn gestrand voor de Macedonische grens. Naar schatting zitten 14.000 tot 15.000 asielzoekers vast. De Grieken hebben opvangplekken ingericht met tenten om de migranten onderdak te bieden.

Toch zijn er nog altijd tienduizenden migranten die wachten voor de gesloten grens met Macedonië. Zij hopen tevergeefs dat de Macedonische autoriteiten de poorten zullen openen. Grieken delen daarom flyers uit waarop staat dat de asielzoekers naar de Griekse tentenkampen moeten gaan – een reis naar het noorden of westen van Europa is niet mogelijk en wachten voor de grens biedt geen uitkomst.

Sluiting

Donderdag verklaarde de Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken dat de Balkanroute dicht zal blijven. Wat Oostenrijk betreft is de sluiting van de Balkan ‘permanent’. Sinds Slovenië en Servië in navolging van Macedonië grenscontroles doorvoerden, is de Balkanroute volledig afgesloten voor migranten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel uitte al verschillende malen kritiek op het grensbeleid van de Balkanlanden, omdat ze vindt dat Griekenland door de sluiting een veel te zware last draagt in de migratiecrisis. De EU besloot eerder al geld vrij te maken voor de Grieken om een humanitaire ramp te voorkomen bij de Grieks-Macedonische grens.

Commentaar
Door Turkije bedonderde EU geeft geloof in immigratie op

Het principeakkoord tussen de EU en Turkije moet de migratiedruk op Griekenland verminderen, maar de Turken benadrukten donderdag dat zij pas migranten op zullen nemen als er aan definitief akkoord is gesloten. De Unie hoopt dat de handtekeningen volgende week donderdag worden gezet.

EU-steun

Omdat de toestroom naar de Griekse eilanden intussen blijft aanhouden en de Balkan gesloten blijft, komen duizenden migranten niet verder dan Griekenland. Een aantal EU-lidstaten belooft daarom asielzoekers over te nemen en het land kan ook rekenen op financiële en materiële steun vanuit Brussel.

Volgens eurocommissaris Dimitris Avramopoulos zullen de lidstaten maandelijks zesduizend migranten overnemen uit Griekenland. De lidstaten zien dat de toestroom van asielzoekers flink is afgenomen door de gesloten Balkan en tonen zich daarom bereid om de Grieken te steunen. De EU heeft de lidstaten ook verzocht om manschappen naar Griekenland te sturen om hulp te bieden bij de opvang in het land zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.