buitenland

‘IS-hoofdstad’ Raqqa ligt flink onder vuur

Door Tom Reijner - 19 maart 2016

Door luchtaanvallen op stellingen van Islamitische Staat (IS) in Syrië zijn tientallen doden gevallen. De bombardementen hadden plaats op onder meer Raqqa – de ‘hoofdstad van het kalifaat’ – en in en rond de antieke stad Palmyra.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten – een eenmansorganisatie die opereert vanuit Londen – zijn bij de stevige luchtaanvallen zeker 57 doden gevallen.

Geheim

De informatie is afkomstig van ooggetuigen. Journalisten in het door IS gecontroleerde gebied zijn er niet. Dat er veel dodelijke slachtoffers zijn, wordt tevens bevestigd door Raqqa Is Being Slaughtered Silently, een groep activisten die in het diepste geheim opereren in de noordelijk gelegen Syrische stad.

De protestbeweging, die wil laten zien hoe het leven er onder de terreurbeweging uitziet, spreekt van veertig doden, vooral burgers.

Russen

Het is niet duidelijk wie de bommen hebben laten vallen. Het kunnen zowel Russische als Syrische gevechtsvliegtuigen zijn. Of een combinatie van beide luchtmachten.  Want hoewel Moskou heeft toegezegd het leger uit Syrië grotendeels terug te trekken, blijft de strijd tegen terreurbewegingen als IS en Jabhat al-Nusra ‘gewoon’ doorgaan.

De Russen zijn vastberaden de eeuwenoude stad Palmyra op IS te veroveren, bleek wel uit de woorden van president Vladimir Poetin. Laten we deze parel van de bandieten afnemen, en teruggeven aan het Syrische volk en de wereld, sprak hij eerder deze week.

Rusland ‘legt basis’ voor bevrijding Palmyra. Toestellen vliegen af en aan. Lees meer>

In Palmyra, dat in het midden van Syrië ligt, vielen zeker achttien doden onder IS-extremisten, door luchtaanvallen die door de overgebleven Russische vliegtuigen werden uitgevoerd.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.