#Brussel

Wie is van terreur verdachte activist Cheffou?

Door Servaas van der Laan - 26 maart 2016

De Belgische politie vermoedt dat de derde terrorist op Zaventem, de man met het hoedje,  een activist uit Brussel is.
De 35-jarige Fayçal Cheffou zit sinds donderdag vast.

Wie is de derde terrorist op Zaventem die zijn bomkoffer niet liet ontploffen en zich uit de voeten maakte? Aanvankelijk werd gedacht dat het om ‘bommenmaker’ Najim Laachraoui zou gaan, maar dat bleek niet juist. Laachraoui is de man links op de foto en één van de terroristen die zichzelf wel opblies. De middelste man is Ibrahim El Bakraoui, ook hij blies zichzelf op.

Man met hoedje

Wie is dan de man met het hoedje? De politie in België denkt dat het gaat om  Fayçal Cheffou (35), zo melden politiebronnen aan Belgische media.

Officieel wil het Belgische parket er niets over zeggen, maar zeker is dat Cheffou al sinds donderdag vastzit. Hij werd opgepakt, samen met drie andere terreurverdachten: Khalid A., Mariam A., en Ali E.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond de aanslagen in Brussel? Volg dan ons liveblog>>>

Moslims in België

Cheffou noemt zichzelf ‘onafhankelijk journalist’ maar zijn werkwijze lijkt meer op die van een activist. Hij maakte onder meer video’s over het onrecht dat moslims in België wordt aangedaan.

Zo nam hij het in deze video op voor moslims in gevangenissen waar te weinig rekening zou worden gehouden met de ramadan, een islamitische vastperiode.

De Brusselse burgemeester Yves Mayeur noemde Cheffou voor de aanslagen ‘een gevaar’. Cheffou werd meerdere keren aangehouden in het Brusselse park Maximilien wegens ‘ronselen voor radicale organisaties’.

 

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.