buitenland

Schudt verkiezingsuitslag Merkel wakker?

Door Emile Kossen - 14 maart 2016

Politieke tegenstanders, partijgenoten en de media zijn het met elkaar eens: de oorwassing die Merkels CDU kreeg bij de deelstaatverkiezingen moet politieke gevolgen hebben. Het is echter zeer de vraag of Merkel haar bekritiseerde migratiebeleid aan zal passen.

Bij de verkiezingen in drie deelstaten was de nieuwe rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) de grote winnaar, terwijl Merkels CDU en coalitiepartner SPD zware verliezen lijden. De verkiezingen werden vooraf gezien als een referendum over Merkels migratiebeleid, dat leidde tot een enorme asielinstroom.

Dictatoriaal beleid
Parlementslid Erika Steinbach, partijgenoot van Merkel, noemde het beleid van de bondskanselier in een tweet zondagavond ‘dictatoriaal’. Volgens Steinbach is bij geen enkel besluit in de migratiecrisis toestemming gevraagd aan het Duitse parlement en moet dat veranderen na de verkiezingsnederlaag.

Ook de Beierse premier Horst Seehofer – die al langer roept om hardere maatregelen om de asielstroom in te dammen – wijst naar de migratiecrisis als belangrijkste oorzaak. ‘We hebben het hier over een politieke aardverschuiving, en de grote reden daarvan is de vluchtelingenpolitiek. Daar kun je gewoon niet omheen.’

Niet zo doorgaan
De Duitse zakenkrant Handelsblatt schrijft in een commentaar dat de uitslag een ‘wake-up call’ moet zijn voor Merkel. Kiezers hebben het vertrouwen in de twee grootste partijen opgezegd: ‘Zo doorgaan is simpelweg niet een optie,’ schrijft de krant. Het commentaar refereert naar de aanpak in de migratiecrisis en de gebrekkige samenwerking tussen CDU en SPD.

Gedurende de migratiecrisis heeft bondskanselier Merkel steevast volgehouden haar koers niet te willen veranderen, ook niet nu Duitsland steeds meer geïsoleerd raakt in Europa. Politieke analisten verwachten dan ook niet dat de CDU-leider haar beleid – om vluchtelingen te blijven toelaten en de deal met Turkije definitief te sluiten – opeens zal omgooien.

Lees ook: Migratiecrisis maakt van Rutte ‘het reddertje van Merkel’

Bovendien zijn er voor Merkel ook positieve signalen in de uitslag te vinden: zo deed de Groene Partij het goed in Badem-Württemburg: die partij was zeer positief over Merkels open deur-beleid. Naar verwachting spreekt Merkel maandagmiddag openlijk over het verkiezingsresultaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.