buitenland

Meer migranten: Portugal wil voorbeeld zijn voor EU

Door Emile Kossen - 22 maart 2016

Terwijl veel Europese leiders niet willen meewerken aan een nieuw EU-herverdelingsplan, opent Portugal juist de deuren voor meer Syrische migranten. Het is de vraag of migranten bereid zijn naar het Zuid-Europese land te komen.

De Portugezen werken hard aan het organiseren van nieuwe opvangplekken en hebben aangekondigd 10.000 Syriërs te willen opnemen uit Griekenland en Italië. Dat is meer dan een verdubbeling van het oorspronkelijke aantal. Ook gaat het land 2.000 plekken op universiteiten vrijmaken voor Syrische studenten.

De Portugese premier António Costa noemt de migratiecrisis ‘een bedreiging voor de Europese waarden.’ ‘Dit is een duidelijke demonstratie van solidariteit, die gevolgd moet worden door andere Europese regeringen,’ staat in een statement van de Portugese regering.

Maar willen ze wel?
Het is onduidelijk of de tienduizenden migranten die nu vastzitten in Griekenland, wel zin hebben om naar Portugal te komen. De meeste van hen willen naar Noord- en West-Europa: in heel 2015 verwerkte Portugal slechts 872 asielverzoeken. In het land wonen minder dan 4.000 migranten afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Met het sluiten van een deal met Turkije moet de migratiestroom naar de Griekse eilanden worden gestopt. Tot dusver is het lastig om de afspraken in de praktijk in te laten gaan, en blijven migranten komen: de afgelopen dagen zo’n 2.000. Alle migranten die vastzitten in Griekenland – de Balkanlanden laten ze niet doorreizen – moeten worden verdeeld over de EU-lidstaten.

Lees ook: ‘Migranten weten niets van nieuwe EU-deal’

De beslissing van de Portugese regering, die werd genomen met brede politieke steun, staat haaks op de houding van Oost-Europese landen als Polen, Hongarije en Slowakije. Die landen hebben aan gegeven niets te zien in een nieuwe herverdeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.