buitenland

Mensensmokkelaars zijn NAVO-missie te slim af

17 maart 2016

Een NAVO-marinemissie op de Egeïsche Zee moet het moeilijker maken voor mensensmokkelaars om van Turkije naar het Europese vasteland te geraken. De missie is vooralsnog geen succes.

Dat geeft Jörg Klein, schout bij nacht, toe tegenover Duitse media. Elke dag weten naar schatting zo’n 20 tot 40 boten de Griekse eilanden te bereiken. Ze zoeken van tevoren uit hoe de NAVO-schepen zijn gepositioneerd, en bepalen daarna hun route eromheen, aldus Klein.

Slimme smokkelaars
De marinemissie werd eind februari gestart, na een verzoek van Turkije en Griekenland. Zeven schepen controleren nu dag en nacht de Egeïsche zee tussen Turkije en Lesbos. Doel is om achter de routes te komen die mensensmokkelaars nemen, en zo de Griekse kustwacht in staat te stellen ze preventief tegen te houden.

Mark Rutte: ‘Mensensmokkelaar moet binnen paar weken ander vak zoeken’

In 2016 waagden volgens de Verenigde Naties 143.000 migranten de oversteek per boot. Afgelopen week kwamen ondanks de nieuwe controles 9.500 migranten aan op een van de Griekse eilanden, zelfs iets meer dan in de weken ervoor. Klein benadrukt dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken.

Nieuwe routes
Wel waarschuwt hij dat de eerste resultaten aantonen dat ‘mensensmokkelaars zeer flexibel zijn.’ ‘Als de route naar Lesbos wordt afgesloten, dan gaat de vluchtelingenstroom op zoek naar nieuwe routes.’ Klein zegt voorstander te zijn van een uitbreiding van de NAVO-missie, net als bondskanselier Angela Merkel.

Lees ook: Komen migranten nu weer via Italië naar Europa?

Migranten die Griekenland bereiken, willen veelal naar Noord- en West-Europa. Dat is sinds de sluiting van de Balkanroute veel moeilijker geworden, de meesten komen niet verder dan de Grieks-Macedonische grens. Bij de grensplaats Idomeni zitten meer dan 14.000 migranten vast.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.