buitenland

Merkel: migratiebeleid niet aanpassen na nederlaag

Door Emile Kossen - 14 maart 2016

Ondanks de verkiezingsnederlaag zondag, houdt de regering van Angela Merkel koers, ook wat betreft het migratiebeleid. Dat zei de bondskanselier tijdens een persconferentie.

Het was een moeilijke dag voor de christendemocraten, gaf Merkel toe. ‘De vluchtelingencrisis heeft de verkiezingen gedomineerd.’ De nieuwe rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), fel gekant tegen de komst van meer migranten, won tussen de 12,4 en 24,3 procent van de stemmen in de drie deelstaten.

Merkel probeerde de opkomst van de rechtspopulisten te verklaren. ‘Veel Duitsers zijn angstig, voor vluchtelingen, integratie en islam. Velen zijn sceptisch over de gevestigde orde. Daar moeten we een antwoord op vinden.’

Lees ook:Alternative für Deutschland duikt in het gat rechts van Merkel

Onveranderd
Dat betekent niet dat de regering van CDU/CSU en SPD een ander beleid zal gaan voeren. ‘De richting is de juiste,’ benadrukte Merkel. In de migratiecrisis ‘hebben we stappen gezet’, zei de bondskanselier, ‘maar een duurzame oplossing hebben we nog niet gevonden.’

De bondskanselier zei de gezamenlijke Europese aanpak te blijven steunen, die grotendeels gestoeld is op een deal met Turkije. Doel is om weer terug te keren naar een functionerende Schengenzone.

Minister van Defensie Ursula von der Leyen benadrukte maandag al dat in de drie deelstaten meer dan tachtig procent van de kiezers ‘een Europese oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk voorstaat en de koers van de kanselier ondersteunt’.

Lees ook: Schudt verkiezingsuitslag Merkel wakker?

Veel kritiek
Na de grote verkiezingsnederlaag kwam er van allerlei kanten kritiek op de bondskanselier, ook vanuit eigen gelederen. CDU-parlementslid Erika Steinbach noemde het beleid van de bondskanselier in een tweet zondagavond bijvoorbeeld ‘dictatoriaal’. De Duitse zakenkrant Handelsblatt schreef in een commentaar dat de uitslag een ‘wake-up call’ moet zijn voor Merkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.