buitenland

‘Politie voorkomt meer doden’ aanslag Istanbul

Door Tom Reijner - 19 maart 2016

Opnieuw is Turkije getroffen door een terreuraanslag. Nadat vorige week nog bommen afgingen bij een busstation in Ankara, was het zaterdag raak in een drukbezochte winkelstraat in Istanbul.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op tussen het winkelende publiek, meldt bijvoorbeeld de Turkse krant Hürriyet. Daarbij vielen zeker vijf doden en minstens twintig gewonden. Onder de gewonden zouden zich in elk geval drie Israëliers bevinden, melden de lokale autoriteiten.

Brede boulevard

De explosie had plaats in de bekende winkelstraat Istiklal, in het centrum van de stad, een brede boulevard die frequent wordt bezocht door toeristen. Ook zijn er consulaten, restaurants en cafés in de straat gevestigd.

De explosie vond plaats niet ver van een plek waar veel politievoertuigen worden geparkeerd. Volgens nieuwszender CNN Turk wilde de aanslagpleger eigenlijk ergens anders toeslaan, maar ging zijn bom voortijdig af voor een döner kebab-zaak. De lokale autoriteiten zeggen dat de politie door tijdig ingrijpen erger hebben voorkomen. Agenten kregen de terrorist in het vizier en dreven hem in het nauw. Daarop blies de man zich ‘uit angst’ op een relatief rustige plek in het winkelgebied op, aldus een woordvoerder.

Het gebied rond de aanslagplek is geheel afgesloten door de politie. Alleen ambulances en forensische experts worden toegelaten.

Splinterpartij

Twee bomaanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara maakten onlangs een einde aan het leven van respectievelijk 37 en 29 mensen. Beide aanslagen werden opgeëist door een extremistische Koerdische splinterpartij.

De Turkse regering wees vrijwel onmiddellijk de Koerdische afscheidingsbeweging PKK aan als de schuldige. Deze militante beweging wordt, samen met de Syrisch Koerdische strijders van de YPG-milities, gezien als terroristisch. Turkije en deze Koerdische ‘terroristen’ zijn de afgelopen tijd weer in een hevige oorlog verwikkeld geraakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.