buitenland

Obama: campagne schaadt onze reputatie

15 maart 2016

Barack Obama heeft geen goed woord over voor de campagnes rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De huidige president van de Verenigde Staten vindt het allemaal maar ‘vulgair’ wat er gebeurt.

‘Ik ben echt niet de enige in deze ruimte die een beetje verbijsterd is over de gebeurtenissen tijdens de campagne de laatste tijd,’ zei Obama tijdens een lunch op Capitol Hill.

Reputatie

Hij vindt dat vooral de Republikeinse kandidaten het slechte voorbeeld geven aan bijvoorbeeld kinderen. ‘In de Verenigde Staten zijn er geen wetten die ons voorschrijven dat we aardig tegen elkaar dienen te zijn (…) en anderen met respect te behandelen. Maar er bestaat toch zoiets als normen en waarden. Dat zijn de waarden die onze ouders ons hebben geleerd, dat we anderen behandelen zoals we zelf willen worden behandeld.’

Volgens de Amerikaanse president brengen onder meer de scheldpartijen schade toe aan de reputatie van zijn land. ‘Het zorgt er alleen maar voor dat we meer verdeeld raken.’  Hoewel het wel duidelijk was dat hij zijn pijlen vooral richtte op Donald Trump – momenteel de koploper bij de Republikeinen, noemde hij zijn naam niet. Hij sneerde naar de demonstranten die vorige week probeerden Trump het spreken onmogelijk te maken.

Als Donald Trump dinsdag niet in zowel Ohio als Florida wint, dan wordt het lastig om een meerderheid van de gedelegeerden te behalen. Erg democratisch is het niet, maar de Republikeinse top doet er alles aan om de razendpopulaire Trump op die manier tegen te houden. Lees meer >

Geweld?

Bij een evenement in Missouri werden 32 demonstranten opgepakt, bij een rally in Chicago was de situatie zo dreigend dat de toespraak van Trump moest worden geannuleerd. Obama: ‘We hebben misplaatste pogingen gezien om die speech onmogelijk te maken. Hoezeer we ook van elkaar van mening verschillen, in dit land is vrijheid van meningsuiting een van de belangrijkste rechten die we hebben.’

De reactie die daarop volgde van aanhangers van Trump – met vechtpartijen tot gevolg – noemde hij ‘werkelijk geweld’. Trump ontkende eerder dat er sprake was van geweld. ‘Laten we dat woord niet eens gebruiken. Het was hooguit een verstoring. Niemand raakte gewond.’ Volgens de vastgoedmagnaat waren de oproerkraaiers gestuurd door Bernie Sanders, presidentskandidaat bij de Democraten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.