buitenland

Ouders Bataclan-slachtoffer slepen België voor de rechter

Door Elif Isitman - 07 maart 2016

De ouders van een van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, stappen naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Ze slepen de Belgische staat voor de rechter en beschuldigen het land van ‘ernstige tekortkomingen’.

Dat zegt Samia Maktouf, de advocaat van de ouders, tegen Belgische media. De klacht wordt gebaseerd op artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: het ‘recht op leven’.

Tekortkomingen

Bij de reeks aanslagen in Parijs op 13 november kwamen in totaal 130 mensen om het leven en raakten nog honderden gewond. Het zijn de ouders van Valentin Ribet (26) die de procedures zijn gestart. Ribet, een jonge advocaat, kwam om na de aanslag op concertzaal Bataclan tijdens het concert van de Eagles of Death Metal.

‘Ernstige tekortkomingen in het Belgische beveiligings- en bewakingssysteem hebben de infiltratie van terroristen op het Franse grondgebied en het plegen van de aanslagen vergemakkelijkt,’ zegt Maktouf namens de ouders van Ribet.

De terroristen, van wie de meesten de Belgische nationaliteit hadden, ‘kwamen uit Sint-Jans-Molenbeek, waar ze waren geradicaliseerd, gevormd voor de jihad en voorbereid op gewapende acties’ in Frankrijk, zegt de advocaat.

Voortvluchtig

Maktouf wijst hiermee onder anderen naar Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, en Salah Abdeslam en zijn broer Brahim. Abaaoud kwam om bij een antiterreuractie in de Franse voorstad Saint-Denis. Salah Abdeslam (26) is nog altijd voortvluchtig. De veiligheidsdiensten hebben hem na al die tijd nog niet weten te pakken, terwijl hij minstens drie keer grenscontroles heeft doorstaan om te kunnen vluchten.

Abaaoud en Abdeslam hebben zich vrijelijk kunnen verplaatsen tussen Frankrijk en België ‘ondanks een surveillance door de Belgische autoriteiten’, aldus Maktouf. Het bleek eerder al dat zowel Abaaoud als Abdeslam al voor de aanslagen op de radar stonden van Belgische veiligheidsdiensten. Gevreesd wordt dat hij zijn weg naar Syrië heeft gevonden, of dat hij nog ergens in Europa ronddwaalt.

Een aantal dagen geleden gaven Belgische politiefunctionarissen toe dat de aanslagen hadden kunnen worden voorkomen. De autoriteiten kregen in juli 2014 al een tip dat de gebroeders Abdeslam mogelijk een aanslag beraamden. Er werd toentertijd geen onderzoek naar geopend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.