buitenland

Paus: gebruik liefde om terreur te bestrijden

27 maart 2016

Paus Franciscus heeft in zijn traditionele paastoespraak, het ‘Urbi et Orbi’, de slachtoffers van terreuraanvallen in Brussel en elders herdacht. De paus riep op om terreur tegen te gaan met ‘de wapens van de liefde’.

De Argentijnse paus noemde de terreurdaden in Brussel zondagmiddag ‘blinde en wrede vormen van geweld’. ‘Met wapens van de liefde heeft God het egoïsme en de dood verslagen,’ zei de paus vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.  ‘Laten we de hoop van Pasen gebruiken om het kwaad te bestrijden dat de overhand lijkt te krijgen in het leven van zoveel mensen.’

Tijdens de zegening sprak Franciscus ook over onrechtvaardigheid in de wereld en over bedreigingen voor de vrede in verschillende landen. Hij benoemde niet alleen België, maar ook Turkije, Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Ivoorkust en Irak. Over de burgeroorlog in Syrië zei de paus hoop te hebben dat VN-gesprekken tot vrede kunnen leiden.

Terreurdreiging
Tienduizenden mensen stonden op het Sint-Pietersplein om de speech van de paus bij te wonen. Dit jaar werden in verband met terreurdreiging extra beveiligingsmaatregelen genomen.

Lees ook: Rome in opperste paraatheid voor start Heilig Jaar Vaticaan

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft meerdere keren dreigingen geuit in de richting van Rome en het Vaticaan. Voor de IS-terroristen is het Vaticaan, als zetel van het christendom, een symbolisch doelwit.

Paus Franciscus sprak zich op Goede Vrijdag ook al uit over de daden van terroristen. Volgens de 79-jarige paus zijn aanslagplegers ‘mensen die verblind zijn door een wreed fundamentalisme. Ze ontheiligen God’s naam.’

2016-03-27 10:35:17 Faithful gather at St Peter's square during the Easter Sunday mass on March 27, 2016 in Vatican. Christians around the world are marking the Holy Week, commemorating the crucifixion of Jesus Christ, leading up to his resurrection on Easter. AFP PHOTO / ANDREAS SOLAROTienduizenden gelovigen stonden zondag op het Sint-Pietersplein. Foto: AFP

 

 

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.