buitenland

Poetin beveelt terugtrekking uit Syrië

Door Tom Reijner - 14 maart 2016

De Russische president Vladimir Poetin heeft besloten om de militairen die zich momenteel in Syrië bevinden, terug te trekken. De soldaten komen vanaf dinsdag terug naar huis.

Onze troepen hebben voor een groot deel hun doeleinden in Syrië behaald, zei de Russische president rond een bijeenkomst met zijn ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Vredesoverleg

De reden voor de terugtrekking is het vredesoverleg over de oorlog in Syrië, dat de laatste tijd stilaan op gang is gekomen, en dat inmiddels tot een wapenstilstand heeft geleid. De Russische strijdkrachten hebben volgens Poetin ‘de voorwaarden voor de vredesonderhandelingen geschapen’.

De marine- en luchtmachtbases die Rusland in Syrië gebruikt – bijvoorbeeld rond Latakia, een bolwerk van Bashar al-Assad-  blijven functioneren zoals ze dat eerder ook al deden. Het Kremlin vindt dat Rusland zich nu intensief moet bezighouden met het vredesproces. Assad is volgens het Kremlin door Poetin over de terugtrekking gebeld. De Syrische president zei te hopen dat het vredesoverleg concrete resultaten oplevert.

Juist deze week worden nieuwe gesprekken opgestart tussen de Syrische regering en gematigde oppositiepartijen over een politieke overgangsperiode. Volgens VN-gezant Steffan de Mistura ‘het moment van de waarheid’, nu een wapenstilstand lijkt te worden nageleefd. Toch zijn de partijen nog altijd niet bereid compromissen te sluiten.

Harde eis

Het Syrische regime  is bijvoorbeeld niet bereid om tegemoet te komen aan een harde eis van de oppositie, namelijk dat Assad hoe dan ook het veld moet ruimen. Damascus ziet feitelijk alle tegenstanders – ook het Vrije Syrische Leger, dat door het Westen als ‘gematigd’ wordt beschouwd – als terroristen.  ‘Op dit moment is het enige alternatief een terugkeer naar oorlog,’ zei De Mistura maandag.

De onderhandelingen duren tien dagen en moeten een ‘routekaart’ naar vrede opleveren. Omdat de verschillen tussen de partijen groot zijn, spreekt de VN-gezant eerst afzonderlijk met de diverse Syrische groeperingen.

Lees meer: Zijn vredesgesprekken in Syrie ditmaal wel kansrijk? 

Rusland steunde de afgelopen tijd Assad met bombardementen, onder meer tijdens het offensief rond Aleppo. Eind september besloten de Russen tot luchtacties over te gaan, om hun bondgenoot van de ondergang te redden. Assad zit nu weer steviger in het zadel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.