buitenland

Een verdachte dood bij antiterreuractie Brussel

Door Tom Reijner - 15 maart 2016

Er is een grote antiterreuroperatie aan de gang in de Brussel, die te maken zou hebben met de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Bij een huiszoeking in de Brusselse gemeente Vorst is de politie beschoten.

Drie agenten raakten lichtgewond, melden Belgische media op basis van een woordvoerder van de politie.

Upd. 20.01 uur: Een terreurverdachte is om het leven gekomen tijdens de operatie. ‘Het huis in de Driesstraat is doorzocht en daarbij is een lijk aangetroffen,’ zei Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket tegen het persbureau Belga. Over de identiteit van de verdachte is nog niets bekend. Bij de plek in de Brusselse gemeente Vorst waar mogelijk twee andere verdachten zich verschuilen is rook te zien. De actie is niet afgerond. Een groot gebied rond de plek afgezet. Buurtbewoners kunnen niet naar huis. De media worden op ruime afstand gehouden. Later volgt een persconferentie.

Upd. 18.55 uur:  Politie-eenheden zijn dinsdagavond rond 18.15 uur een huis in Vorst binnengevallen na een urenlange omsingeling. Daarbinnen zouden zich meerdere personen hebben verschanst die eerder op de dag de politie hadden beschoten.

Getuigen meldden knallen. Een mogelijke verdachte zou zijn uitgeschakeld. Er liggen sluipschutters op de omliggende daken. Boven de wijk hangt een helikopter. Een paar scholen en crèches zijn afgesloten en worden bewaakt.

Agenten deden een huiszoeking in de Driesstraat in de Brusselse gemeente, maar verwachtten volgens het federaal pakket ‘geen zwaar verzet’, meldt De Morgen. Toen dat wel gebeurde, zijn de speciale eenheden naar de plek gekomen. Het huis is daarop belegerd.

‘Het is onduidelijk of de dader(s) er nog is of dat ze (hij) op de vlucht zijn,’ aldus een woordvoerder van de Belgische justitie. De straat is afgesloten voor verkeer en nieuwsgierigen worden op een afstand gehouden. Twee trams zijn stilgelegd. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Twee terreurverdachten verschansen zich vermoedelijk in een appartement, zegt burgemeester van Vorst Marc-Jean Ghyssels.

Kalasjnikovs

Een aantal media meldt dat er is geschoten met kalasjnikovs, andere spreken dit weer tegen. De autoriteiten maken nu jacht op een of meerdere daders van de beschieting. De politie zoekt met man en macht naar de schutter(s). Politie-eenheden met maskers, helmen en kogelwerende vesten patrouilleren in de omgeving.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Cazeneuve nemen er Franse politie-eenheden deel aan de antiterreuractie, meldt persbureau Reuters. Op beelden van CNN is te zien hoe de bewuste straat is afgegrendeld.

Klopjacht

Bij de aanslagen op terrassen, concertzaal Bataclan en het stadion Stade de France in Parijs op 13 november kwamen 130 mensen om het leven. Een aantal daders woonde in België, en wel in het Brusselse Molenbeek.

De klopjacht naar de vermoedelijk enige nog overlevende en voortvluchtige dader, Salah Abdeslam, is nog in volle gang. Van hem ontbreekt nog altijd elk spoor. Maar hij is niet het doel van deze actie, meldt een Franse politiebron aan persbureau AFP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.