buitenland

Problemen bij uitvoering EU-migratiedeal stapelen zich op

Door Emile Kossen - 31 maart 2016

Komende maandag moet Griekenland officieel beginnen met het terugsturen van migranten naar Turkije, maar er zijn nog veel hobbels die moeten worden genomen voordat dit systematisch en op legale wijze kan worden gedaan.

Griekenland wil op 4 april de eerste 500 migranten terugsturen naar Turkije, meldt persbureau AFP donderdag. Het is de vraag of het meer wordt dan een symbolische start van de EU-deal, want over de precieze uitvoering is nog een hoop onduidelijk.

Geen systeem
Uit een intern rapport van de Europese Commissie waarover de website EurActiv schrijft, blijkt dat de Grieken nog geen systeem hebben opgezet om migranten te huisvesten en te verwerken, voor ze terug naar Turkije kunnen.

Lees ook: Migratiegeld EU verdwijnt in zwart gat

In de EU-deal staat nadrukkelijk dat elke asielzoeker bij aankomst in Griekenland een persoonlijk interview moet krijgen om vast te stellen waar hij of zij vandaan komt. Omdat een nieuwe Griekse asielwet nog niet is aangenomen, is het onduidelijk of het terugsturen van migranten überhaupt legaal is.

Griekenland heeft bovendien zelf maar 8 asielrechters om de verzoeken te verwerken, EU-lidstaten hebben beloofd er op een later moment nog zo’n 30 te sturen. Ook andere experts zijn dringend nodig, gaf EU-commissaris Dimitris Avramopoulos aan. Ondertussen blijven nieuwe migranten naar de Griekse eilanden komen en zitten er al meer dan 50.000 vast in het land.

‘Veilig’ land
In Turkije is nog weinig bekend over waar en hoe de teruggestuurde migranten zullen worden gehuisvest. Migranten moeten per boot onder meer naar het Turkse kuststadje Dikili worden gestuurd, maar de burgemeester zegt tegen Reuters te vrezen dat ‘de infrastructuur van Dikili en in de hele regio niet afdoende is als migranten hier blijven’.

In de EU-deal is afgesproken dat voor iedere Syriër die Turkije terugneemt, de Turken een erkende Syrische vluchteling naar EU-lidstaten mogen sturen. Om het plan te laten werken moet Turkije worden geclassificeerd als een ‘veilig herkomstland’, al zijn mensenrechtenorganisaties daar sceptisch over.

Erdogan: ‘EU houdt zich nooit aan beloftes’

Zo werden volgens de Engelse krant The Times de afgelopen vier maanden zestien migranten in Turkije doodgeschoten, net nadat ze de Turks-Syrische grens overstaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.