buitenland

Russen straks weg? Geen verrassing, zegt Syrië

Door Tom Reijner - 14 maart 2016

Het Syrische regeringsleger gaat gewoon door met de strijd tegen Islamitische Staat (IS), Jabhat al-Nusra en andere bewegingen die zijn gelinkt aan deze terroristen. Dat de Russen hun militairen zullen terughalen, maakt wat dat betreft geen verschil.

Syrië zal met dezelfde vastberadenheid als voorheen vechten, in samenwerking met ‘vrienden en bondgenoten’, tot de veiligheid en stabiliteit in het land is hersteld, aldus een verklaring van het militaire commando.

Voorbereid

Suggesties dat er onenigheid of verschil van inzicht bestaat tussen de twee landen, zijn niet waar, zegt de Syrische regering. De stap is gecoördineerd en al langere tijd voorbereid, klinkt het in Damascus.

De Russische president Vladimir Poetin heeft besloten om de militairen die zich momenteel in Syrië bevinden, terug te trekken. De soldaten komen vanaf dinsdag terug naar huis. Lees meer >

De terugtrekking komt nu er een broze wapenstilstand van kracht is, waar de bestrijding van IS en Jabhat al-Nusra overigens geen deel van uitmaakt. De aankondiging van Vladimir Poetin om zijn troepen vanaf dinsdag terug naar huis te laten keren, is voor de Syrische president Bashar al-Assad dus geen verrassing.

Plannen

Maar waren de Amerikanen op de hoogte van de Russische plannen? Twee overheidsofficials zeggen tegen persbureau Reuters van niet. We hebben geen waarschuwing te hebben ontvangen van Moskou dat deze plannen op tafel lagen, vertellen deze bronnen.

Ook zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er voorbereidingen worden getroffen voor deze militaire terugtrekking. Poetin zou volgens het Kremlin inmiddels telefonisch hebben gesproken over de Syrische crisis met zijn Amerikaanse collega Barack Obama.

Sceptisch

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is sceptisch over Poetins bevel. ‘Eerst zien, dan geloven,’ zei hij in Brussel.

Volgens Koenders is het ‘wel een teken’, want ‘Poetin zal het niet voor niets zeggen’. ‘Het zou een positieve stap kunnen zijn als er daadwerkelijk druk wordt uitgeoefend op Assad en de aan hem gelieerde groepen om het staakt-het-vuren te respecteren en constructief aan de onderhandelingen deel te nemen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.