buitenland

Schulz: onmin over Turkse deal kan einde EU inluiden

Door Emile Kossen - 16 maart 2016

De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz is niet bepaald optimistisch over de EU-top met Turkije, die donderdag van start gaat. Hij verwacht geen definitieve migratiedeal en waarschuwt bij een mislukking zelfs voor het uiteenvallen van de Unie.

‘De definitieve doorbraak zal niet komen,’ voorspelt Schulz dinsdag in een interview met Duitse media. ‘Maar ik kan me voorstellen dat er wel enige vooruitgang wordt geboekt.’

EU-leiders sloten vorige week een conceptakkoord met de Turken over het terugsturen van illegale migranten in Griekenland, maar zeker vier lidstaten zeggen het akkoord dat nu op tafel ligt te willen blokkeren. Ze vinden de eisen van de Turken te hoog, of zeggen dat het terugsturen van migranten humanitair niet te verdedigen valt.

Hongarije
Schulz uit vooral kritiek op Hongarije, een van de landen die kritisch is over het plan om grote groepen Syriërs op legale wijze naar de EU te halen. ‘Hongarije zou volgens de verdeelsleutel al 1.294 vluchtelingen hebben moeten opnemen, maar de heer Orbán roept een referendum uit en noemt het een Duits probleem,’ zegt Schulz. ‘Zolang we zo’n debat hebben, is het moeilijk voor mij om optimistisch te klinken.’

Terwijl in Europa cynisme en afkeer van het akkoord met Turkije overheersen, kijken meeste Turken pragmatischer naar de vluchtelingendeal. Lees verder>

De Hongaarse premier sprak maandag tijdens een speech opnieuw zijn zorgen uit over de voorgestelde deal en de houding van EU-leiders. Volgens Orbán is het tijd om ‘de alarmbellen af te laten gaan en bondgenoten te zoeken in de strijd tegen Brussel.’

Uit elkaar vallen
Schulz noemt de voortdurende discussie in de migratiecrisis een bedreiging voor de Europese Unie. ‘We hebben een Europese oplossing nodig, die de oorzaken van de vluchtelingenstroom aanpakt. Als dat niet lukt, kan Europa uit elkaar vallen.’

Lees ook:Turkijedebat: Rutte krijgt groen licht voor deal

Schulz komt – niet als eerste Brusselse prominent – met een waarschuwing: ‘Geen enkel project, ook niet de EU, is onomkeerbaar.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.