buitenland

Is de herovering van Palmyra nabij?

Door Elif Isitman - 23 maart 2016

Het offensief van het Syrische regeringsleger tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de antieke stad Palmyra heeft tot eerste resultaten geleid. Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad is inmiddels doorgedrongen tot de buitenwijken van Palmyra.

Dat meldt persbureau AFP. Grondtroepen krijgen steun vanuit de lucht van Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen.

Voorspelling

De Russen hebben steun beloofd bij de herovering van Palmyra. Het zal dan ook niet lang duren voordat de stad weer in handen is van de regering, voorspelde de Russische president Vladimir Poetin enkele dagen geleden.

Een woordvoerder van het Syrische leger meldt aan persbureau SANA dat de grondtroepen ‘terroristen van IS hebben geëlimineerd’ op de heuvels net buiten Palmyra, en dat ze hun weg voortzetten naar een belangrijk kruispunt in de stad.

Rusland ‘legt basis’ voor bevrijding Palmyra

Herovering

Het Syrische leger wil het antieke Palmyra, ooit een belangrijke stad op de Zijderoute tussen Oost en West, al geruime tijd heroveren op IS. De stad viel in mei vorig jaar in handen van de terroristen. Leden van IS verwoestten daar een aantal belangrijke monumenten. 

Lees ook Palmyra: ooit een stad in bloei, nu een stad in puin

Met de herovering van Palmyra wil de Syrische regering bovendien een belangrijke weg opengooien, die leidt naar oostelijke provincie Deir al-Zor. Die provincie valt nu voor het grootste gedeelte onder beheer van IS.

Intussen worden de moeizame vredesgesprekken over de situatie in Syrië donderdag weer hervat. De speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura haalde eerder deze week uit naar de houding van de Syrische regering, die weigert de toekomst van Assad onderdeel uit te laten maken van de gesprekken. Niet constructief, vindt De Mistura. Volgens hem is de positie van Assad ‘de wortel van alle vraagstukken’ in het Syrische conflict.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.