buitenland

Syrische leger herovert citadel van Palmyra op IS

Door Elif Isitman - 25 maart 2016

Het Syrische regeringsleger is langzaam terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit Palmyra aan het verdrijven. Vrijdag wisten ze de citadel, een van de belangrijkste gebouwen van de stad, uit de handen van de terroristen te veroveren.

De citadel kijkt uit op een aantal van de grootste ruïnes van het Romeinse rijk, en werd vrijdagmiddag laat ingenomen door Syrische soldaten, meldt persbureau Reuters. Het Syrische regeringsleger voert in samenwerking met de Russen een luchtoffensief uit, en heeft ook troepen op de grond.

Overwinning

Het bericht komt gelijktijdig met een bericht dat de Amerikanen in Syrië een hoge commandant van IS, Abdr ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, hebben gedood. Al-Qaduli geldt binnen IS als de tweede man, vlak na IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Beide overwinningen op IS komen slechts twee dagen na de aanslagen in Brussel.

Lees ook Amerikanen schakelen tweede man IS uit2016-03-25 11:08:40 This undated photo courtesy of the US Department of State's Rewards For Justice Program obtained March 25, 2016 shows Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli. The Islamic State group's second in command has been killed in a US raid in Syria, in a major coup in the fight against the jihadists, news reports said March 25, 2016. Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli was killed this month, The Daily Beast and NBC News quoted unnamed defense officials as saying.   / AFP PHOTO / US DEPARTMENT OF STATE / HANDOUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US DEPARTMENT ODF STATE'S REWARDS FOR JUSTICE PROGRAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Het Syrische regeringsleger zou nu zeer dicht bij de complete herovering van Palmyra zijn. Het zou de grootste overwinning van de regering van Bashar al-Assad op IS zijn sinds de opkomst van de terroristen.

Vanuit Palmyra stad vloeien verschillende belangrijke wegen oostwaarts, naar onder meer IS-hoofdstad Raqqa en de provincie Deir al-Zor. Ook die provincie is momenteel in handen van IS.

Tempels

Palmyra viel  in mei vorig jaar in handen van IS. De terreurgroep heeft veel van de oude tempels en catacomben in Palmyra verwoest. Mediareportages van vrijdag laten echter zien dat een aantal monumenten, waarvan eerder werd gedacht dat ze verwoest waren, nog bestaan.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.