buitenland

Syrische regering wil niet praten over toekomst Assad

Door Elif Isitman - 21 maart 2016

De Syrische regering is niet van plan om tijdens de vredesgesprekken over de toekomst van de Syrische president Bashar al-Assad te praten. ‘Anti-terreurmaatregelen blijven de hoogste prioriteit’.

Dat zei woordvoerder Bashar Ja’afari van de Syrische regering maandag, meldt persbureau Reuters. De regering van Assad en andere strijdende partijen praten de komende twee weken opnieuw met de speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura over het conflict in Syrië.

De Mistura laakt de ‘onwrikbare houding’ van de Syrische regering. Volgens hem is de positie van Assad de ‘wortel van alle vraagstukken’ en moet erover gepraat worden.  Als de regeringsdelegatie blijft weigeren over de positie van al-Assad te spreken kan dat leiden tot een verslechtering van de situatie in Syrië, vreest De Mistura.

Schendingen

Ja’afari beschuldigt de overkoepelende organisatie voor Syrische oppositiegroepen (HNC) er  opnieuw van eerder gemaakte afspraken niet na te leven en de ‘basisprincipes’ voor de gesprekken te verwaarlozen.

Hij zei verder de relevantie van de toekomst van Assad niet in te zien bij de gesprekken: ‘het gaat om twee verschillende issues. President Assad heeft niets te maken met de Syrië-gesprekken,’ aldus de woordvoerder.

Volgens de Syrische regering zijn eerdere gesprekken moeizaam verlopen en is er niet veel vooruitgang geboekt. ‘Het is zonde van de tijd geweest,’ zei Ja’afari. De Syrische oppositiegroepen strijden tegen zowel terreurbeweging Islamitische Staat (IS) als tegen het Syrische regeringsleger. De groepen willen het liefst dat Assad zo snel mogelijk van het toneel verdwijnt.

Lees ookWie stopt de kleine wereldoorlog in Syrië?

Verkiezingen

De Syrische oppositie beschuldigde het leger van Assad er meerdere keren van een eerder gevormde wapenstilstand te schenden. Andersom werden die beschuldigingen  net zo hard geuit.

Ook de VN willen binnen achttien maanden verkiezingen in Syrië houden. Binnen dat tijdsbestek moet ook een nieuwe grondwet zijn gevormd.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.