buitenland

Turkije neemt migranten Griekenland niet terug

10 maart 2016

Er wordt steeds meer duidelijk over hoe Turkije en de EU van plan zijn de aangekondigde migratiedeal verder in te vullen. Als het aan de Turken ligt, worden de tienduizenden asielzoekers die nu vastzitten in Griekenland, in elk geval niet teruggenomen.

Dat zei de Turkse minister van Europese Zaken Volkan Bozkir donderdag tijdens een bezoek aan de Griekse eilanden. Pas vanaf 1 mei is Turkije van plan de deal uit te voeren. Nog altijd komen er duizenden migranten per boot van Turkije naar Griekenland.

Verder dan de Grieks-Macedonische grens komen ze niet, omdat de grenzen vanaf daar streng worden gecontroleerd. De Balkanroute zit vanaf nu op slot, aldus EU-leiders.

Geen artsen en ingenieurs
Het gevolg: meer dan dertigduizend asielzoekers verblijven in tentjes aan de noordgrens van Griekenland. Turkse hulp komt er niet: de EU-lidstaten moeten ze zelf maar onder elkaar verdelen, aldus Bozkir. Nieuwe herverdelingsplannen liggen gevoelig bij een aantal lidstaten.

Ook liet de minister zich uit over hoe de uitwisseling van migranten er vanaf 1 mei uit zou moeten zien. Voor elke Syriër die Turkije terugneemt, halen EU-landen een erkende Syrische vluchteling op. De EU mag niet ‘zelf kiezen’ wie er worden binnengehaald, zegt Bozkir, om te voorkomen dat ze ‘alleen doktoren en ingenieurs nemen’.

Ook op Elsevier.nl: Door Turkije bedonderde EU geeft geloof in immigratie op

Kritiek
In Europa is veel kritiek op de deal met Turkije. Europarlementariër Guy Verhofstadt (ALDE) zei dat de EU ‘de sleutels van de deur naar Europa aan de Turkse sultan Erdogan geeft’. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann maakt zich zorgen om het vervallen van de visumplicht voor Turken: dat kan volgens hem een nieuwe stroom Turkse migranten veroorzaken.

Europese ministers komen donderdag bijeen in Brussel om verder te praten over de afspraken met de Turken. Het is de bedoeling dat op een vervolgtop 17 maart de deal officieel wordt ondertekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.