#Brussel

‘Tweede terrorist betrokken bij aanslag in metro’

Door Tom Reijner - 24 maart 2016

Bij de aanslag in de metro bij het station Maalbeek in Brussel was dinsdagmorgen een tweede terrorist betrokken. De man zou op beelden van bewakingscamera’s te zien zijn met een grote tas.

Maar de identiteit van de vermeende terrorist is nog niet bekend, meldt de Waalse omroep RTBF. Ook is nog onduidelijk of de tweede betrokkene bij de explosie om het leven kwam, of nog op de vlucht is.

Testament

In het testament dat van Ibrahim Bakraoui, die zich opblies op de luchthaven Zaventem, werd gevonden, staat volgens RTBF de naam van Mohammed Bakkali. Bakraoui heeft het ook over een ‘broeder in de gevangenis’. Nu is het zo dat deze Bakkali in de cel zit in verband met de terreuraanslagen in Parijs op 13 november.

Maar volgens de Waalse zender kan deze opmerking uit het testament ook slaan op Salah Abdeslam, die vorige week werd gearresteerd in Molenbeek. Bij de aanslagen in Brussel kwamen zeker 31 mensen om het leven. Honderden mensen raakten gewond. Van drie Nederlanders ontbreekt nog elk spoor na de terreur in de Belgische hoofdstad.

Welke rol speelde Salah Abdeslam bij aanslagen in Brussel? Lees meer hierover >

‘Precieze informatie’

De plannen van Islamitische Staat (IS) voor de aanslagen in Brussel waren vooraf bekend bij westerse geheime diensten, inclusief de Belgische. Volgens Ha’aretz beschikten de veiligheidsdiensten over ‘precieze informatie’. ‘Ze wisten, met een hoge mate van zekerheid, dat aanslagen waren gepland in de zeer nabije toekomst,’ schrijft de Israëlische krant.

Dat luchthaven Zaventem doelwit zou zijn, was volgens het dagblad duidelijk. Het lijkt er volgens de bronnen van Ha’aretz op dat de diensten ook informatie hadden over de aanslag op de metro. Toch werd niet adequaat ingegrepen. Voor zover bekend, zouden de plannen zijn beraamd in Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.