#Brussel

Verband Parijs en Brussel: ‘Daders geïdentificeerd’

Door Thomas Borst - 23 maart 2016

De broers Khalid en Brahim El Bakraoui zijn geïdentificeerd als de zelfmoordterroristen van de aanslagen op het Brusselse vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek. De twee werden internationaal gezocht omdat zij onderdak hadden geboden aan de terroristen die bezig waren met de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs.

Een politiebron heeft de identificatie van de broers bevestigd. Khalid blies zichzelf op bij metrostation Maalbeek. Zijn broer Brahim deed dat op vliegveld Zaventem. Eerder werd aangenomen dat de twee broers samen op de luchthaven waren.

Khalid El Bakroaui huurde vorige week onder een valse naam het appartement in Vorst waar de Belgische politie binnenviel in de jacht op Salah Abdeslam – de terrorist die vastzit wegens betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Eerder had El Bakraoui een schuilplaats in Charleroi gehuurd onder een valse naam.

Georganiseerde misdaad

Khalid en Brahim El Bakroaui komen uit Brussel. Zij waren al bekend bij de politie wegens georganiseerde misdaad. Volgens La Dernière Heure werd Brahim in 2010 tot negen jaar cel veroordeeld omdat hij met kalasjnikovs op agenten had geschoten bij een overval op een wisselkantoor.

Twee dagen nadat Abdeslam tegenover de Belgische recherche verklaarde dat hij ‘iets nieuws’ voorbereide vanuit Molenbeek, maakten de broers in Brussel een einde aan het leven van onschuldige burgers op het vliegveld en in de metro.

De zelfmoordterroristen die op de Brusselse luchthaven en metro dood en verderf zaaiden, waren ook betrokken bij de aanslagen in Parijs, door de terroristen onderdak te bieden tijdens de voorbereidingen. De inlichtingendiensten vreesden al langer voor een aanslag in Brussel en na het bloedbad in de Franse hoofdstad kwam die steeds dichterbij.

Lees ook
Kofferbommen en koudwatervrees: zo verliep wrede aanslag Brussel

Derde dader

De politie is nog op zoek naar Najim Laachraoui uit Schaarbeek. Vermoedelijk is hij de derde dader die achter de aanslagen zit. De Syriëganger onderhield nauw contact met Abdeslam – de vingerafdrukken van Laachraoui zijn aangetroffen op plekken waar Abdeslam zich ook schuilhield.

Maandag verspreidde de politie een opsporingsbevel voor Laachraoui. Hij vertrok in 2013 naar Syrië. Zijn DNA werd aangetroffen op explosief materiaal bij de aanslagen in Parijs op 13 november.

Netwerk

Na de identificatie van Khalid en Brahim El Bakraoui wordt langzaam duidelijk hoe het terreurnetwerk rond Abdeslam in elkaar zit. Eerder werd de niet-geïdentificeerde Amine Choukri samen met Abdeslam in Molenbeek opgepakt. Choukri opereerde onder een valse naam. De twee waren niet gewapend bij de antiterreuractie, hun wapens lagen nog in Vorst, waar eerder vingerafdrukken van Abdeslam werden gevonden.

In Vorst hadden agenten eerder de 35-jarige Algerijn Mohamed Belkaïd neergeschoten – hij wordt gezien als één van de architecten van de aanslagen in Parijs. Maar na de arrestatie van Abdeslam, benadrukten de Belgische autoriteiten dat het terreurnetwerk nog niet volledig was opgerold.

Jaren lang zag de Belg Wim van Rooy (68) hoe de elite in België immigratie aanjoeg en kritiekloos bleef richting de islam. Dat deze aanslagen in Brussel zijn gepleegd, verbazen hem niet. Lees verder >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.