buitenland

Vliegtuig met Russen stort neer bij landing

Door Tom Reijner - 19 maart 2016

Een passagiersvliegtuig is zaterdag tijdens de landing neergestort op het vliegveld van de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don. Aan boord van de Boeing 737 waren ten minste 55 passagiers en zeven crewleden.

De piloten zouden moeite hebben gehad met landen vanwege slecht zicht, melden de Russische autoriteiten. Volgens staatspersbureau TASS zijn alle inzittenden om het leven gekomen. Rostov is een stad die relatief dichtbij de grens met Oekraïne ligt.

Geen Nederlanders

De gouverneur van Rostov aan de Don heeft op de Russische tv gezegd dat de meeste slachtoffers Russen zijn die in de regio woonden. Een eerste blik op de passagierslijst leert dat er 33 vrouwen, achttien mannen en vier kinderen bij de crash zijn omgekomen, naast de zeven crewleden.

De Russische regionale veiligheidsautoriteit spreekt daarnaast van drie buitenlanders op de passagierslijst, maar zegt de informatie nog beter te moeten checken. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er geen Nederlanders aan boord waren.

De eerste beelden van de crash: 

Slecht zicht?

Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Flydubai, met vluchtnummer FZ981, was in Dubai opgestegen, en wilde dus landen in Rostov. Een eerste poging daartoe faalde, waardoor de piloten de landing moesten afbreken.

Bij de tweede poging ging het helemaal mis. De piloten zouden slecht zicht hebben gehad. De autoriteiten gaan niet uit van een aanslag. De Russische president Vladimir Poetin heeft hulp aangeboden aan de familieleden van de omgekomen passagiers en crewleden, aldus een woordvoerder van het Kremlin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.