buitenland

IS-gevangene geeft chemisch wapendepot prijs

Door Elif Isitman - 09 maart 2016

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het zou gaan om een depot voor chemische wapens van IS in de Iraakse stad Mosul.

Dit meldt CNN woensdag op basis van bronnen binnen het Amerikaanse leger.

Sleutelrol

De exacte locatie werd achterhaald door informatie van een IS-gevangene. De gevangene in kwestie zou een hoge positie binnen de terreurgroep bekleden, en zich specifiek richten op de ontwikkeling van chemische wapens.

Hij werd drie weken lang ondervraagd in Erbil, in Irak. Doorgaans worden gevangengenomen IS-leden slechts voor korte tijd onder toezicht van de Amerikanen gesteld, voordat ze worden overgedragen aan Koerdische of Iraakse troepen.

De IS-functionaris werd drie weken geleden gevangengenomen. Hij zou volgens sommigen een sleutelrol vervullen bij de chemische wapenontwikkeling van IS. Vorige maand kwam de Amerikaanse CIA met berichten naar buiten dat IS mogelijk de capaciteit zou hebben om zelf chemische wapens te ontwikkelen, en dan met name mosterdgas. Volgens het Witte Huis zou het echter om kleine hoeveelheden mosterdgas gaan met een beperkte houdbaarheidsdatum.

Het is nog niet duidelijk of de Amerikanen de doelen compleet hebben weten te elimineren. Ook zouden er ten tijde van de luchtaanvallen burgers aanwezig zijn geweest in de omgeving.

Westen

IS zou een maand geleden voor het laatst een aanval met mosterdgas hebben uitgevoerd. Volgens de Amerikanen heeft de terreurbeweging het chemische wapen minstens 12 keer op verschillende plekken ingezet, in zowel Syrië als Irak.

Wat de Amerikanen verder willen weten is of IS mosterdgas wil inzetten bij aanvallen tegen het Westen. Het is nog onduidelijk of de IS-gevangene in kwestie die informatie bezit.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.