buitenland

Palmyra na IS: wat is er nog over van de antieke stad?

Door Elif Isitman - 28 maart 2016

Zondag wist het leger van de Syrische president Bashar al-Assad terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit de eeuwenoude stad Palmyra te verdrijven. Maandag komen er beelden naar buiten van hoe de stad er nu bij ligt.

De beelden geven hoop dat de verwoesting in de stad niet zo erg is als eerder werd gedacht, meldt onder meer Sky News op basis van videomateriaal dat met drones werd geschoten.

Archeologen

De beelden – die hier te zien zijn – komen van de hand van de Russen, die het Syrische leger bijstonden in de herovering van Palmyra.

Het offensief om de stad te heroveren begon ongeveer drie weken geleden. Maandag meldt de Syrische regering dat hoewel er veel schade is aangericht aan de veelal Romeinse ruïnes in de stad, een groot deel intact is gebleven. Damascus heeft een team van archeologen naar de stad gestuurd om te inventariseren hoe groot de schade precies is.

Bij de herovering van Palmyra werden naar verluidt minstens 400 leden van IS gedood. Dit zou het grootste verlies voor IS betekenen sinds de opkomst van de terreurbeweging in 2014. ‘We hadden Palmyra compleet kunnen verliezen,  maar het landschap ligt er over het algemeen goed bij,’  zegt een woordvoerder van de Syrische regering. ‘De blijdschap die ik daarbij voel is onbeschrijfelijk’.

Syrische troepen werden bij de herovering gesteund door Russische gevechtsvliegtuigen, die luchtaanvallen uitvoerden op IS. Bij de luchtaanvallen zouden 80 IS-leden zijn omgebracht, zegt het Russische ministerie van Defensie.

Lees  ook Assad brengt IS grote slag toe met herovering Palmyra2016-03-24 00:00:00 CORRECTION - Syrian troops stand next to a mansion belonging to the Qatari royal family on the outskirts of the ancient city of Palmyra on March 24, 2016. Backed by Russian warplanes and allied militia on the ground, the Syrian army advanced into Palmyra after launching a desert offensive early this month, said the Syrian Observatory for Human Rights. / AFP PHOTO / STR / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by STR has been modified in AFP systems in the following manner: [on the outskirts of the ancient city of Palmyra] instead of [in the ancient city of Palmyra]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

Oorlogsmisdaad

Toen bekend werd dat IS met fors geweld een aantal monumenten verwoestte, werd gevreesd voor de totale vernietiging van de antieke schatten in de stad. VN-organisatie UNESCO luidde de noodklok en sprak van oorlogsmisdaden en de vernietiging van werelderfgoed. Palmyra viel in mei vorig jaar in handen van de terroristen.

IS gebruikte onder meer het antiek amfitheater van Palmyra als het toneel voor publieke executies. Ook werd een van de meest gerenommeerde archeologen van de stad vermoord. Hij was 82 jaar oud.

De herovering van Palmyra geldt als een van de grootste overwinningen voor de regering van Assad sinds de opkomst van IS. Het Syrische regeringsleger hoopt nu een basis te hebben gelegd voor verdere operaties tegen IS, onder meer de herovering van de provincie Deir al-Zor in het oosten en de herovering van het IS-bolwerk Raqqa.

De VN-gesprekken tussen de Syrische regering en gematigde oppositiegroepen zullen in april weer worden voortgezet. Volgens de speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura zijn er genoeg redenen om door te blijven praten over een politieke oplossing.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.