buitenland

Zal Merkels CDU zegevieren bij Duitse verkiezingen?

Door Elif Isitman - 10 maart 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kon de laatste tijd op flinke kritiek rekenen, ook vanuit haar eigen CDU-partij. Zondag stemmen drie Duitse deelstaten, waarbij waarschijnlijk duidelijk wordt in hoeverre de steun van de achterban van Merkel is geërodeerd.

Ze kreeg vooral veel kritiek te verduren wegens haar ruimhartige migratiebeleid.

Achterban

Met de hevige migratiestroom naar Duitsland en andere Europese landen nadat zij vorig jaar zomer de grens openzette voor Syrische vluchtelingen, en de massa-aanrandingen in Keulen is het daarom nog maar de vraag of haar achterban haar keuze steunt.

De drie deelstaten, Baden-Württemberg, Rijnlandpalts, Saksen-Anhalt beslaan bij elkaar zo’n 12,7 miljoen kiezers, ongeveer een vijfde van het totale Duitse electoraat. Merkel is nu tien jaar aan de macht, en de verwachting is dat ze aast op een vierde termijn bij de federale verkiezingen in 2017.

Maar daarvoor moet haar beleid wel succesvol blijken. Bij een volgende migratietop volgende week moet de deal met Turkije bezegeld worden. Merkel is een van de grondleggers van de migratiedeal, waarbij Turkije onder een aantal strenge voorwaarden irreguliere migranten terugneemt in ruil voor erkende Syrische vluchtelingen. Het succes van de deal hangt voor een groot gedeelte af van de Duitse deelstaatverkiezingen.

Lees meer:
Alternative für Deutschland duikt in het gat rechts van Merkel

Steun

De grootste vrees voor de CDU-partij van Merkel is de rechtse partij die Alternative für Deutschland (AfD). De partij, die campagne voert met strengere maatregelen tegen de migratiestroom, zou daarom mogelijk komende zondag een grote winst kunnen behalen.

Vooral in Saksen-Anhalt heeft de partij veel aanhangers. Volgens recente peilingen heeft de partij daar de steun van ruim 19 procent van de kiezers. Ook in de andere twee deelstaten lijkt de steun voor Merkel af te nemen. In Rijnlandpalts lijkt ze nu ingehaald  te worden door de SPD, en in Badem-Württemburg is de CDU al een aantal jaar van de troon gestoten door regeringspartner SPD.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.