#Brussel

Luchthavenpolitie weigert werk op Zaventem

Door Tom Reijner - 31 maart 2016

Brussels Airport – ook wel bekend als Zaventem – is er weer klaar voor om passagiers te ontvangen, na de aanslagen van vorige week. Maar de luchthavenpolitie weigert aan de slag te gaan, en houdt vast aan allerlei veiligheidseisen.

Belgische media melden op basis van bronnen bij de vakbond dat de onderhandelingen tussen de betrokken politiebond en de overheid over de veiligheid op vliegveld Zaventem donderdagavond zijn mislukt. De bonden zouden nu een nieuw voorstel hebben gekregen, waarin wordt gesproken over de inzet van 200 extra mensen, voornamelijk voor de screening op luchthavens.

Mondjesmaat

Vanaf zaterdagmorgen zouden er mondjesmaat passagiers vliegveld kunnen vertrekken en aankomen. De vertrekhal raakte zwaar beschadigd door de terreuraanslagen. Het vliegveld heeft nu een test met het inchecken door achthonderd vrijwilligers geëvalueerd met onder meer de brandweer, de politie en het leger.

De problemen die daarbij aan het licht kwamen, zijn opgelost. De luchthaven is er naar eigen zeggen klaar voor om achthonderd passagiers per uur te ontvangen, ongeveer 20 procent van de normale capaciteit. Nog langer de deuren gesloten houden, kost veel geld. Sinds de aanslagen zou Zaventem elke dag zo’n 10 miljoen euro mislopen.

IS-aanhangers

Maar de politievakbond denkt heel anders over een heropening. Onderhandelaars houden vast aan de eis dat reizigers en hun bagage stelselmatig worden gecontroleerd. De luchthavenpolitie had al voor de aanslagen vorige week dinsdag zorgen over de naar verluidt gebrekkige beveiliging van de internationale luchthaven.

Vier dagen eerder dreigde de bond al met een staking vanwege deze gebreken. Gisteren kwam met Belgische Luchthavenpolitie met vernietigende conclusies over de veiligheid. In de nasleep van de aanslagen in Brussel oordeelt de Belgische Luchthavenpolitie vernietigend over de veiligheid op luchthaven Zaventem.

Er is sprake van een groot gebrek aan controles, waardoor iedereen zomaar naar binnen kan wandelen en onder het personeel zouden zeker vijftig aanhangers van Islamitische Staat zijn. De agenten stellen vast dat de terroristen hulp kregen van verkenners die de veiligheid van de luchthaven hebben getest bij de voorbereiding van de aanslagen, schrijft De Standaard.

Lees ook:  ‘Er werken minstens vijftig IS-sympathisanten op Zaventem

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.