#Brussel

Kofferbommen en koudwatervrees: zo verliep aanslag vliegveld Brussel

Door Emile Kossen - 23 maart 2016

Er wordt langzaamaan meer duidelijk over hoe de aanslagen op vliegveld Zaventem zijn gepland en gepleegd. Vooral de informatie van een taxichauffeur blijkt waardevol.

Toen de drie terreurverdachten maandagochtend in Schaarbeek een taxi bestelden, gaven ze door dat ze vijf grote koffers wilden meenemen. In de kofferbak van de taxi die even later kwam aanrijden pasten er maar drie, tot grote onvrede van de mannen.

‘Inlichtingendiensten 20 jaar lang verwaarloosd’

De koffers waren ‘loodzwaar’, zei de chauffeur later volgens VTM Nieuws. Bij aankomst op het vliegveld werd de taxichauffeur gesommeerd met zijn handen van de koffers af te blijven. Hij vond het verdacht.

Vertrekhal
Eenmaal uit de taxi pakten de drie terreurverdachten allen een bagagekar en liepen ze naar de vertrekhal. Op bewakingsbeelden is te zien hoe een van de verdachten afhaakte: hij rende plotseling weg en liet zijn kar achter.

De twee anderen – beiden met handschoenen aan één hand, mogelijk om ontstekingsmechanismen te verbergen – liepen door en brachten hun explosieven tot ontploffing: een bij een incheckbalie, een bij een Starbucks-filiaal op het vliegveld. Daarbij vielen zeker veertien doden. De ontmijningsdienst maakte een bom op het derde karretje later onschadelijk.

Teruglezen: politie zoekt ontsnapte terrorist

Huiszoeking
Na de ontploffingen meldde de taxichauffeur zich bij de Belgische politie. Hij bracht de opsporingsdiensten naar het appartement in Schaarbeek waar hij de mannen had opgehaald. Daar vond de politie een spijkerbom – die waarschijnlijk in een van de achtergelaten tassen zat – chemische producten om explosieven mee te maken en een IS-vlag.

Het appartement is recent van eigenaar gewisseld, zei de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt dinsdagavond. De nieuwe eigenaar verhuurde het aan mensen die kort in de gemeente wilden verblijven.

Er wordt ook meer bekend over de drie terroristen. Brahim El Bakraoui blies zichzelf op, net als een onbekende andere man. De derde man zou Najim Laachraoui zijn, die nog altijd voortvluchtig is. De politie heeft de hulp ingeroepen van ooggetuigen die bij de aanslagen foto’s of filmpjes hebben gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.