buitenland

Rusland: 2 miljoen aan wapens van Turkije naar IS

02 april 2016

De spanningen tussen Turkije en Rusland, die al maandenlang aanhouden, zijn nog lang niet uit de lucht. Sterker nog: de Russen beweren dat Turkije voor twee miljoen dollar aan wapens heeft geleverd aan het terreurleger van Islamitische Staat (IS).

De explosieven en wapens zijn de Turks-Syrische grens over gesmokkeld, schrijft de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin in een brief aan de Verenigde Naties, meldt persbureau AFP. In het document uit hij zijn zorgen over de Turkse wapensmokkel.

Volgens Churkin worden de terroristen van IS met wapens en explosieven gefaciliteerd met toestemming van Turkse inlichtingendiensten. De wapens zouden zijn weggestopt in vrachtwagens met hulpgoederen.

Spanningen

Rusland beweerde eerder al dat Turkije wapens leverde aan islamitische terroristen. De relatie tussen beide grootmachten is sinds november vertroebeld. Turkse gevechtsvliegtuigen schoten toen een Russisch toestel naar de grond, omdat het vliegtuig het Turkse luchtruim zou hebben geschonden.

Rusland ontkent dat het toestel boven Turkije vloog, volgens het Kremlin vloog het vliegtuig boven Syrië, omdat het bezig was met een actie tegen jihadisten. Ook beweerden de Russen dat de piloot van het toestel is gedood door Turkse rebellen, toen hij zich in veiligheid wilde brengen met een parachute.

Assad

Sindsdien leeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op gespannen voet met de Russische leider Vladimir Poetin. De oorlog in Syrië heeft die spanningen alleen maar groter gemaakt. Rusland is de belangrijkste militaire bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.

Lees ook
Assad: ‘Erdogans leger vecht op dit moment in Syrië’

Turkije is fel tegenstander van Assad en wil dat hij aftreedt, maar zijn legertroepen hebben dankzij de Russische steun veel terrein gewonnen. De recente herovering van Palmyra op IS, heeft de Syrische president veel zelfvertrouwen gegeven.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.