#Brussel

Brussel-terrorist neemt het postuum op voor verdachten

Door Bauke Schram - 04 april 2016

Zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui, een van de verantwoordelijken voor de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem op 22 maart, heeft geprobeerd in een nagelaten audiobericht de naam van andere verdachten te zuiveren.

El Bakraoui beweert dat zij niet op de hoogte waren van de ophanden zijnde aanslagen, volgens de politie. Hij zegt in de opnames dat de medeverdachten, die inmiddels zijn aangehouden, wel voor de terroristen werkten, maar niets wisten van de plannen om de vertrekhal van het Brusselse vliegveld op te blazen. Dat meldt de Belgische krant de Standaard. In de audiobestanden zegt El Bakraoui volgens autoriteiten dat de verdachten wel huizen huurden die de terroristen gebruikten als safehouses.

El Bakraoui, zijn broer Khalid El Bakraoui en Najim Laachraoui doodden op 22 maart 32 mensen met hun zelfmoordaanslagen op het vliegveld van Zaventem en de metro in de Belgische hoofdstad.

Lees ook: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten

Een van de medeverdachten die El Bakraoui noemt, is volgens de politie Mohamed Bakkali. De terrorismeverdachte werd naar aanleiding van de aanslagen opgepakt tijdens een inval in zijn Brusselse huurhuis. De Standaard meldt dat Bakkali’s advocaat heeft gevraagd om toegang tot de volledige inhoud van El Bakraoui’s computer.

Zelfmoordbericht

De laptop met daarop het audiobestand werd al kort na de aanslag door de politie gevonden in een prullenbak vlak bij een appartement dat de terroristen als safehouse gebruikten. Op 23 maart zei de politie dat op de laptop een boodschap aan de moeder van El Bakraoui stond.

‘Ik sta nooit stil, ik weet niet wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en ik ben niet langer veilig,’ zegt El Bakraoui in het bericht. ‘Als ik zo doorga, eindig ik naast hem in een gevangeniscel.’

Omdat het zelfmoordbericht aan zijn moeder is gericht, denkt de politie dat El Bakraoui verwijst naar zijn broer Khalid El Bakraoui. Maar het kan volgens Belgische autoriteiten ook gaan om Salah Abdeslam, de man die wordt verdacht van het coördineren van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, waarbij honderddertig doden vielen. Abdeslam heeft inmiddels gezegd mee te willen werken met de politie in het onderzoek naar de aanslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.