buitenland

AfD wil Frankrijk uit de eurozone stoten

Door Thomas Borst - 25 april 2016

De Duitse politieke partij Alternative Für Deutschland (AfD) wil Frankrijk uit de eurozone stoten. Plaatsvervangend partijvoorzitter en mede-oprichter Alexander Gauland bepleit een monetaire Europese Unie zonder de Fransen, die volgens hem een ‘politiek probleem vormen’.

Gauland vindt dat Frankrijk niet stabiel genoeg is om tot de EU te behoren. De AfD-voorman vindt dat niet alleen Frankrijk, maar ook Spanje, Griekenland, Italië en Portugal niet thuishoren in de eurozone.

‘We kunnen een gemeenschappelijke munt maken met Nederland, Oostenrijk, Finland en de Baltische staten. Zij hebben dezelfde stabiliteitscultuur als Duitsland,’ zegt hij in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Politieke aardsverschuiving

Het AfD boekte vorige maand een grote overwinning bij de deelstaatverkiezingen in Duitsland – dat daarmee voor een politieke aardverschuiving zorgde. AfD-leider Frauke Petry heeft zich al een aantal keer fel uitgesproken tegen de komst van meer migranten.

De rechtspopulisten voerden campagne met kritische uitspraken over het asielbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘We hebben fundamentele problemen in Duitsland, die hebben er toe geleid dat mensen voor een andere politiek kiezen,’ zei Petry.

Kritiek

Lees ookEU-fractie vindt AfD te radicaal en zet partij buitenspel

De europarlementariërs Beatrix van Storch en Marcus Pretzell zeiden publiekelijk dat de Duitse politie in geval van nood mag schieten op migranten.

Die uitspraken hebben tot scheve gezichten in Brussel geleid. Peter van Dalen (ChristenUnie) diende een motie in om Van Storch en Pretzell uit de fractie te zetten en die motie werd door een grote meerderheid aangenomen. Van Storch stapte na alle commotie zelf op, zij sloot zich aan bij de EU-fractie van UKIP-leider Nigel Farage.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.