#Brussel

Terreurverdachte Brussel: explosieven in wc gegooid

Door Thomas Borst - 29 april 2016

Terreurverdachte Osama Krayem heeft tegen de Belgische politie verklaard dat hij op het laatste moment afzag van een aanslag op het Brusselse metrostation Maalbeek. Krayem zegt dat hij de explosieven uit zijn rugzak heeft gehaald en door de wc heeft gespoeld.

Voor hij de explosieven wegspoelde, heeft Krayem de springstof met water verdund. Zijn verklaring is door veiligheidsbronnen aan verschillende Belgische media bevestigd. Onderzoekers achten het verhaal van de terreurverdachte ongeloofwaardig, maar zij zullen de zaak wel verder onderzoeken.

Rugzak

Khalid El Bakraoui blies zichzelf wel op in het Brusselse metrostation. Dat deed hij een uur nadat er op 22 maart bommen waren ontstoken op vliegveld Zaventem. Bij de aanslag op Maalbeek vielen meer dan dertig doden. Volgens Krayem droegen hij en El Bakraoui een identieke rugzak, met dezelfde inhoud.

Lees ookZijn de dagen van IS geteld nu olie-inkomsten opdrogen?

El Bakraoui is gezien op bewakingscamera’s in metrostation Pétillon, waar hij een gesprek had met Krayem. Vanuit Pétillon reed hij naar Maalbeek. Krayem ging niet mee met El Bakroui, maar had een ander doelwit voor ogen om zichzelf op te blazen.

Op het laatste moment is de jihadist echter van gedachte veranderd, zegt hij zelf. ‘Toen pas besefte ik waar ik mee bezig was. En op het laatste moment heb ik besloten om terug te krabbelen,’ aldus Krayem.

Abdeslam

De verklaring van de terreurverdachte heeft overeenkomsten met die van Salah Abdeslam over de aanslagen in Parijs. Ook Abdeslam zei dat hij op het laatste moment van gedachte veranderde en zijn explosieven wegwierp.

Die verklaring is hem niet in dank afgenomen in de Franse gevangenis. Abdeslam werd donderdag bij binnenkomst getrakteerd op een fluitconcert van de andere radicale gevangenen. Uit veiligheidsoverwegingen is de terrorist in een isoleercel geplaatst.

De gedetineerden nemen het Abdeslam zeer kwalijk dat hij ervoor koos om zichzelf niet op te blazen en wegliep. Ook verwijten ze de terrorist dat hij informatie levert aan de veiligheidsdiensten die onderzoek doen naar de aanslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.