buitenland

Amerikanen gooien 70 keer bommen op IS in Afghanistan

Door Elif Isitman - 14 april 2016

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen drie maanden 70 tot 80 luchtaanvallen uitgevoerd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Afghanistan. In januari hebben de Amerikanen namelijk meer autoriteit gekregen om de terreurbeweging te bombarderen.

Dat meldt de Amerikaanse woordvoerder en generaal Charles Cleveland donderdag aan persbureau Reuters.

Alternatief

Voor januari mochten Amerikaanse troepen IS in Afghanistan alleen onder hele specifieke omstandigheden aanvallen, bijvoorbeeld ter zelfbescherming. Sinds de start van dit jaar is hun mandaat echter verbreed ter steun van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Lees ook ‘IS steekt tentenkampen bij Turkse grens in brand’2016-02-12 13:52:26 Displaced Syrians fleeing areas in the northern embattled province of Aleppo, walk past tents at the Bab al-Salama camp, set up outside the Syrian city of Azaz on Syria's northern border with Turkey on February 12, 2016. / AFP / MUJAHED ABUL JOUD

Volgens de verklaring van de generaal hebben de luchtaanvallen effect gehad op de aanwezigheid van de groep in Afghanistan. IS is opkomend in het land omdat er steeds meer afkeer ontstaat tegen de plaatselijke tak van de Taliban-beweging. Leden daarvan kiezen in Afghanistan nu veelal voor IS als alternatief.

Districten

Ongeveer 70 tot 80 procent van de Amerikaanse bommen werden in de oostelijke provincie Nangarhar gedropt. Het Amerikaanse leger schatte eerder dat er ongeveer 1.000 tot 3.000 leden van IS actief zijn in Afghanistan. Vaak zijn het overlopers die eerder bij de Taliban hoorden.

Dat aantal ligt nu waarschijnlijk dichter bij de 1.000 dan de 3.000, aldus de Amerikanen. Volgens Cleveland hadden de terroristen eerder ongeveer zes tot acht districten in handen en zijn dat er nu ongeveer twee tot drie.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.