#Brussel

Abrini bekent: ik ben ‘de man met het hoedje’

Door Emile Kossen - 10 april 2016

Na de arrestatie vrijdag van terreurverdachte Mohamed Abrini was het nog even onduidelijk of hij ook echt ‘de man met het hoedje’ was, maar de 31-jarige Abrini heeft toegegeven dat hij de derde terrorist was die op vliegveld Zaventem wilde toeslaan.

Dat meldt het federaal parket van België zaterdagavond. Volgens het parket confronteerde de Belgische autoriteiten Abrini met de uitkomsten van een aantal politieonderzoeken, waarna de terreurverdachte bekende.

Vluchtte weg
Abrini was op camerabeelden te zien naast Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraou, die zich op Zaventem opbliezen. De ‘man met het hoedje’ had op zijn bagage trolley ook zware explosieven, maar na de tweede explosie is te zien hoe hij wegvlucht. ‘Abrini heeft uitgelegd dat hij het vest in een vuilbak heeft gegooid en zijn hoedje nadien heeft doorverkocht,’ zegt het parket.

Video: Zo verliep het terreurpad van de ‘man met het hoedje’

De 31-jarige Belg wordt tevens verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, alsmede in de Renault Clio die door Salah Abdeslam werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

Rugzak met bommen
Vrijdag arresteerde de Belgische politie ook nog vijf andere terreurverdachten. Een van hen, de Zweed Osama Krayem, wordt ervan verdacht de tweede terrorist bij metrostation Maalbeek te zijn. Op camerabeelden is te zien dat hij even voor de aanslag naast zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui loopt, en eenzelfde rugzak bij zich heeft.

De politie is nog altijd op zoek naar die rugzak, meldt de Belgische krant De Standaard. Er zitten vermoedelijk explosieven in. Krayem verliet het metrostel zonder explosieven tot ontploffing te brengen.

Brussel: de daders en verdachten op een rij

 

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.