#Brussel

Terroristen Brussel wilden opnieuw in Parijs toeslaan

Door Emile Kossen - 10 april 2016

De vrijdag opgepakte terreurverdachte Mohamed Abrini heeft tijdens politie-ondervragingen gezegd dat de terreurcel eigenlijk opnieuw wilde toeslaan in Parijs. Na de arrestatie van Salah Abdeslam werd het doel verlegd naar Brussel.

Abrini vertelde de politie dat de mannen zich door de arrestatie van Abdeslam, de laatste overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs,  ‘opgejaagd’ voelden. Ze wilden daarna hun terreurplannen versneld uitvoeren, melden verschillende Belgische media.

In plaats van een nog onbekend doel in Parijs, werd gekozen voor vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel. Bij zelfmoordaanslagen op die plekken vielen 32 doden en nog veel meer gevonden.

Het Belgische Federaal Parket bevestigt de berichtgeving zondag. Eerder schreef zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui al in zijn testament dat hij zich verward en opgejaagd voelde na de arrestatie van Abdeslam.

Brussel: de daders en verdachten op een rij

Man met het hoedje
De 31-jarige Abrini gaf zaterdag toe dat hij de ‘man met het hoedje’ was op vliegveld Zaventem. Terwijl Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui zichzelf opbliezen op de luchthaven, vluchtte Abrini op het laatste moment weg.

Abrini wordt tevens verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. Zijn vingerafdrukken werden gevonden in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, en ook in de Renault Clio die door Salah Abdeslam werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.