buitenland

VN-gezant: Amerika en Rusland moeten bestand Syrië redden

Door Tom Reijner - 28 april 2016

VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura waarschuwt dat het staakt-het-vuren in Syrië ‘in groot gevaar’ is.  Het bestand tussen een deel van de strijdende partijen staat nu echt op knappen.

‘Het beeld is dat het ieder moment kan instorten,’ zegt de hooggeplaatste diplomaat van de Verenigde Naties, die het vredesoverleg rond Syrië coördineert.

Somber

Hij riep de Verenigde Staten en Rusland op tot snel ingrijpen op het hoogste niveau om de gesprekken tussen de Syrische regering en een deel van de oppositie te redden. Volgens De Mistura wordt het bestand steeds vaker geschonden. In de afgelopen 48 uur viel in Syrië iedere 25 minuten een dode door geweld en iedere 13 minuten een gewonde, aldus de VN-gezant.

Hij waarschuwt dat de gevechten in het Arabische land opnieuw in alle hevigheid dreigen los te barsten.  De Mistura, die dus is aangesteld om vredesgesprekken van de grond te krijgen, constateert somber dat de gespreksronde die woensdag eindigde, is overschaduwd door het oplaaiende geweld.

Ziekenhuis

Gisteren zouden zeker twintig burgers zijn omgekomen bij aanvallen van het regeringsleger op een ziekenhuis en huizen in het oosten van Aleppo, meldt de BBC. Verdere gesprekken zijn wat hem betreft alleen zinvol als het geweld snel vermindert tot op het niveau van februari en maart.

In die maanden hielden de partijen die het bestand tekenden zich er redelijk aan. De Mistura wil in de loop van mei een nieuwe gespreksronde houden. Bij de gesprekken in Genève zijn diverse oppositiegroepen aanwezig. Met terreurgroeperingen als Islamitische Staat  en het aan Al-Qa’ida verbonden Jabhat al-Nusra wordt niet gepraat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.