#Brussel

Belgische OM: Mohamed Abrini opgepakt

Door Elif Isitman - 08 april 2016

De Belgische politie heeft Mohamed Abrini, vermoedelijk ‘de man met het hoedje’ in de kraag gevat. Vrijdagmiddag arresteerden veiligheidsdiensten zowel hem als Osama K., een andere terreurverdachte, in verband met de aanslagen in Brussel.

Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) meldt dat het Abrini is, maar benadrukt wel dat het nog niet zeker is of hij ook de ‘man met het hoedje’ is. Dat moet nog worden nagegaan, zegt een woordvoerder van het Federaal Parket vrijdagavond tijdens een persconferentie over de zaak.

Hoedje

De 31-jarige Abrini werd sinds de aanslagen in Brussel gezocht door de politie. Volgens de Belgen is hij ‘meer dan waarschijnlijk’ de beruchte ‘man met het hoedje’, die op bewakingsbeelden van het Brusselse vliegveld Zaventem verscheen.

Naast Abrini is ook Osama K., een naam die nog niet eerder is gevallen, opgepakt. Hij werd aangehouden samen met een andere verdachte, ene Hervé B. M. en nog twee anderen. In totaal zijn vrijdag vier terreurverdachten gearresteerd.

Osama K.  zou in het metrostation Pétillon in Brussel vluchtig contact hebben gehad met Khalid El Bakraoui, de terrorist die zich opblies in Maalbeek tijdens de aanslagen. Daarnaast zou hij zijn gefilmd in een winkelcentrum waar de koffers werden gekocht die gebruikt werden om de bommen op het vliegveld Zaventem te detoneren.

Het duo zou zijn aangehouden in de Brusselse gemeente Anderlecht. Het federaal parket bevestigt dat er vrijdag aanhoudingen zijn verricht in het onderzoek naar de aanslagen in metrostation Maalbeek en op vliegveld Zaventem. Zaterdag wordt meer informatie verwacht.

Chauffeur

Abrini kwam in november vorig jaar, net na de aanslagen in Parijs, al in beeld bij de politie. Hij zou de chauffeur van Salah Abdeslam, de terreurverdachte die in verband met de aanslagen in Parijs, zijn geweest in aanloop naar de aanslagen.

Abrini werd daarmee gezien als handlanger van de opgesloten terreurverdachte. Hij zou Abdeslam hebben opgepikt op Keleti-station in Boedapest, waar het toentertijd wemelde van de migranten.

Lees ook Jihadist belt moeder: blijf weg van drukke plaatsen2014-09-23 08:22:58 An image grab taken from a video released by Islamic State group's official Al-Raqqa site via YouTube on September 23, 2014, allegedly shows Islamic State (IS) group recruits marching in an unknown location. The US-led coalition launched strikes against Islamic State militants besieging a Kurdish town in Syria as world leaders prepared for talks on September 24, 2014 at the UN on battling IS. AFP PHOTO/HO/ Islamic State group's Al-Raqqa site EDITORS NOTE: These images were obtained on September 23, 2014 from YouTube on the Islamic State group's official media site, in a video posted for propaganda purposes. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==

Het duo werd door camera’s vastgelegd op een benzinestation langs de weg. De Renault Clio waarmee Abrini zijn vriend Abdeslam vervoerde werd twee dagen later gebruikt bij de aanslagen bij het Stade de France in Parijs.

Eerder ontstond er verwarring over wie de ‘man met het hoedje’ op de camerabeelden nou eigenlijk was. In België passeerden verschillende theorieën de revue, totdat uiteindelijk werd geconcludeerd dat het inderdaad om Abrini ging. Vrijdag lijken de Belgen weer terug te krabbelen: of het Abrini is of niet, moet nog maar blijken. Het OM houdt vooralsnog een slag om de arm.

Abrini, die de Belgische nationaliteit heeft, is eerder veroordeeld voor een gewapende overval. Zijn broer is omgekomen in Syrië, waar hij zelf mogelijk ook is geweest. Ook zou hij met Abdeslam een studio hebben gehuurd in een voorstad van Parijs waar de terroristen hebben overnacht voordat ze op 13 november toesloegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.