buitenland

Deal Poetin en Obama beëindigt dit geweld Syrië niet

Door Tom Reijner - 29 april 2016

Vanaf middernacht moet er een soort wapenstilstand van kracht worden in Syrië, rond Latakia en de buitenwijken van de hoofdstad Damascus. Maar het geweld in Aleppo wordt hierdoor dus niet beëindigd.

Integendeel, de gevechten zijn de afgelopen uren alleen maar verder opgelaaid. 

Rebellen bestookten een moskee in het district Bab al-Faraj, dat onder controle staat van de Syrische regeringstroepen, meldt de BBC op basis van staatsmedia. Daarbij zijn zeker acht personen om het leven gekomen.

En voor de tweede keer in een week was een ziekenhuis in Aleppo doelwit. Door de aanval op de wijk Al-Marja raakten diverse personen gewond, onder wie een verpleegkundige, weet de Arabische nieuwszender Al-Jazeera door informatie van organisatie Witte Helmen, die de burgers probeert te beschermen. 

Ziekenhuis

In de nacht van woensdag op donderdag kwamen dertig mensen om het leven toen een ziekenhuis werd aangevallen in een deel van de stad dat de rebellen in handen hebben. De aanslag op het ziekenhuis, dat werd gesteund door Artsen zonder Grenzen, is wereldwijd veroordeeld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat de luchtaanval veel weg had van een ‘doelbewuste aanslag’. VN-gezant Staffan de Mistura deed eerder deze week een klemmende oproep aan Rusland en de Verenigde Staten om het geweld per direct een halt toe te roepen. Het staakt-het-vuren in Syrië is ‘in groot gevaar’ en kan elk moment instorten.

Het Syrische regeringsleger plant een offensief in de steden Deir al-Zor en Raqqa, beiden in handen van terreurbeweging Islamitische Staat. De Russen zullen daarbij steun leveren vanuit de lucht. Lees hier hoe dat zit >
2014-09-23 08:22:58 An image grab taken from a video released by Islamic State group's official Al-Raqqa site via YouTube on September 23, 2014, allegedly shows Islamic State (IS) group recruits marching in an unknown location. The US-led coalition launched strikes against Islamic State militants besieging a Kurdish town in Syria as world leaders prepared for talks on September 24, 2014 at the UN on battling IS. AFP PHOTO/HO/ Islamic State group's Al-Raqqa site EDITORS NOTE: These images were obtained on September 23, 2014 from YouTube on the Islamic State group's official media site, in a video posted for propaganda purposes. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==

Hij riep Moskou en Washington op tot ingrijpen op het hoogste niveau om de gesprekken tussen de Syrische president Bashar al-Assad en de oppositie vlot te trekken. Het overleg over een permanente oplossing van het bloedige conflict zit in een enorme impasse. Het geweld is in alle hevigheid opgelaaid.

‘Regime van stilte’

De Verenigde Staten en Rusland hebben blijkbaar naar de woorden van de gezant, die gesprekken rond Syrie coördineert, geluisterd. Ze hebben een ‘regime van stilte’ afgekondigd, dat vrijdag om middernacht moet ingaan. Maar het geldt alleen voor de omgeving rond Damascus en voor delen van de provincie Latakia – traditioneel gezien  bolwerken van het regime.

In Damascus geldt het akkoord voor 24 uur, in Latakia voor 72, aldus het Russische persbureau RIA-Novosti. Moskou en Washington staan lijnrecht tegenover elkaar in de zich maar voortslepende Syrische (burger)oorlog. Het Kremlin is bondgenoot van Assad en valt al zijn rivalen aan, terwijl de Amerikanen hem het liefst zien verdwijnen, en juist de rebellengroepen steunen. Beide landen zijn het eigenlijk maar over een ding eens, en dat is dat terreurbeweging Islamitische Staat moet worden verslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.