buitenland

Duitsland wil half jaar langer grenscontroles

Door Elif Isitman - 30 april 2016

Duitsland gaat een verzoek indienen bij de Europese Commissie om vanaf half mei nog zeker zes maanden grenscontroles binnen de Schengenzone uit te voeren. Het aantal migranten dat via de Balkanroute het land binnenkomt is door de grenscontroles fors afgenomen.

Dat zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zaterdag.

Langer

De grenscontroles zouden eigenlijk op 12 mei eindigen, maar Duitsland ziet zich toch genoodzaakt ze te verlengen. Begin september kwam Duitsland al met tijdelijke grenscontroles, die volgens Schengen-regels slechts twee maanden mogen duren. Maar in oktober besloot de Duitse regering de ingestelde de grenscontrole bij Oostenrijk voor een langere tijd te behouden. Migranten proberen nog altijd de Balkanroute te volgen naar Europa, al is dat sinds de grenscontroles wel flink moeilijker te worden.

Lees ook ‘EU denkt aan detentiecentra voor migranten in Libië’bootmigrantenlibie

Het verzoek van De Maizière zou gesteund worden door Frankrijk, Oostenrijk, België, Denemarken en Zweden. Duitsland en enkele andere landen, waaronder Oostenrijk en Zweden voerden tijdelijke grenscontroles in omdat de toestroom van migranten onhandelbaar werd.

Succes

Al snel bleken de grenscontroles tot succes te leiden. In Zweden werd er zelfs een daling van 90 procent waargenomen, nadat de grenscontroles in werking traden.

‘Maar desondanks kijken we met zorg naar de ontwikkelingen aan de buitengrenzen van de EU,’ aldus De Maizière. Hij zegt dat lidstaten de mogelijkheid moeten blijven houden om grenscontroles binnen de Schengenzone uit te voeren als een situatie daar om vraagt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.