buitenland

Nederland ruziet met Erdogan over terreurbeleid

Door Emile Kossen - 01 april 2016

Volgens de Turkse President Recept Tayyip Erdogan snappen België en Nederland weinig van jihadisme en hoe het moet worden bestreden. Nederlandse ministers reageren verbolgen op de kritiek.

‘We weten heel veel van terrorisme en jihadisme. We hebben het behoorlijk in de gaten en voor zover dat gaat, goed onder controle,’ aldus minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) vrijdag. ‘We weten wat we zouden moeten willen weten en we zijn elke dag bezig onze kennis nog verder te vergroten.’

Verwaarloosd
Erdogan zei donderdagavond in een interview met CNN dat Westerse landen als Nederland en België niet genoeg doen in de strijd tegen terroristen. ‘Zij zijn nalatig omdat zij niet weten wat terrorisme en jihadisme inhoudt. West-Europese landen hebben ons en onze informatie verwaarloosd.’

Lees ook: Wat gaat er nog meer mis bij de terreurbestrijding?

De Turkse president verwijst naar de waarschuwing die Turkse autoriteiten gaven aan Nederland over de komst van terrorist Ibrahim El Bakraoui. De Nederlandse autoriteiten deden niets met de informatie en lieten El Bakraoui na aankomst op vliegveld Schiphol lopen. Op 22 maart was hij een van de zelfmoordterroristen op Zaventem.


‘In de steek gelaten’
Volgens Erdogan een signaal dat Turkije in de steek wordt gelaten door Europa. ‘Wij hebben alle naties opgeroepen om een vuist te maken tegen terrorisme. Veel Europese naties hebben schijnbaar gefaald om de juiste gewichtigheid toe te kennen aan deze oproep tot actie.’

Terreurpolitie zwaar onderbezet: ‘Gevaar voor samenleving’

Van der Steur zegt dat Nederland er juist alles aan doet om de kans op een aanslag zo klein mogelijk te houden.  ‘100.000 mensen werken er onder mijn verantwoordelijkheid dag in, dag uit aan om Nederland veilig te houden.’ Ook minister Ronald Plasterk (Veiligheidsdiensten) zei dat Nederland doet ‘wat het redelijkerwijs kan en moet doen’.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.