buitenland

Met nieuwe zak geld wil EU Afrikaanse migratie stoppen

Door Emile Kossen - 18 april 2016

De Europese Commissie stelt bijna 300 miljoen euro beschikbaar aan landen in Afrika, met als doel hun inwoners te ontmoedigen naar Europa te reizen. Het aantal Afrikaanse migranten dat aankwam in de EU nam de laatste dagen juist snel toe.

Het hulppakket ter waarde van 280 miljoen euro werd in november vorig jaar al overeengekomen door Europese en Afrikaanse leiders tijdens een speciale top op Malta. Maandag maakte de Commissie bekend dat het geld nu daadwerkelijk wordt overgemaakt.

De miljoenen zijn bestemd voor het verbeteren van economische omstandigheden in landen als Niger, Senegal en Mali, bijvoorbeeld door het creëren van banen voor jonge Afrikanen. Uiteindelijk moeten mensen minder redenen hebben om de reis naar Europa te maken, en moet ook het werk van smokkelaars worden bemoeilijkt.

Libische route
De laatste tijd komen weer meer migranten via Libië naar Europa, maar die stijging lijkt weinig te maken te hebben met de migratiedeal die de EU met Turkije sloot om Syriërs uit te wisselen. Veruit de meeste migranten die via Libië de oversteek naar Italië maken, zijn namelijk van Afrikaanse afkomst.

Italië vreest nieuwe migratiestromen: Balkan-scenario dreigt

In de eerste drie maanden kwamen er vele duizenden Nigerianen, Gambianen en Senegalezen aan op Italiaanse bodem. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zegt dat de toestroom de afgelopen dagen hard toenam. Verwacht wordt dat minstens 100.000 migranten de komende tijd gebruik zullen maken van de route, die veel gevaarlijker is dan de reis naar Griekenland. Volgens IOM raakte maandag nog een groep van 400 migranten zoek op zee.

‘Falende staat’
De EU zegt ook actie te willen ondernemen in Libië, waar mensensmokkelaars vrij hun gang kunnen gaan. Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Garcia-Margallo is Libië een ‘falende staat’ en moet worden voorkomen dat groeperingen als Islamitische Staat daar gebruik van maken. Europese leiders bespreken volgens persbureau Reuters onder meer een politietrainingsmissie in het Noord-Afrikaanse land.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.