#Oekraïne

Farage: ‘Nederlands “Nee” zal Brexit ondersteunen’

Door Emile Kossen - 05 april 2016

De Britse eurosceptische politicus Nigel Farage hoopt dat Nederlanders het associatieakkoord met Oekraïne komende woensdag wegstemmen. ‘Dat zou een enorme boodschap zijn aan de Britten: we zijn niet de enigen die het Europese project bekritiseren.’

Dat zei Farage, voorman van de rechtse partij UKIP, tijdens een campagne-evenement van VoorNederland (VNL) en GeenStijl in Volendam. UKIP is een groot voorstander van een Britse exit uit de Europese Unie, waarover de Britten in juni stemmen. ‘Europa is geweldig, maar het Europese project is een ramp.’

Negeren
Farage noemde het Nederlandse referendum over Oekraïne vooral een kans voor Nederland om zich tegen de Europese Unie uit te spreken. ‘Een Nederlands “nee” mag eigenlijk niet zonder consequenties blijven, maar ik vermoed dat de Nederlandse regering het toch zal negeren,’ voorspelde Farage.

Lees ook: Dit is alles wat u moet weten over referendum

Het referendum is raadgevend, het kabinet mag zelf beslissen wat het met de uitslag doet. Bovendien zijn delen van het associatieverdrag al ingevoerd. Volgens de Britse politicus zal een nee-stem vooral tot gevolg hebben dat eurosceptici in heel Europa vastbeslotener worden.

Lissabon
Om zijn punt te maken somde Farage de andere referenda op die de afgelopen jaren in EU-lidstaten zijn gehouden, zoals ook het referendum in Nederland in 2005. Nadat Nederland een Europese grondwet wegstemde, werd later het verdrag van Lissabon toch aangenomen. ‘De enige manier om door te breken is door referendum op referendum te winnen.’

Referendum Oekraïne: ‘Nee-kamp’ loopt uit

Uit peilingen blijkt dat de meeste Nederlanders van plan zijn om tegen het associatieverdrag te stemmen. Wel wordt het spannend om te zien of de kiesdrempel van 30 procent wordt gehaald. Als de opkomst lager is, wordt de uitslag ongeldig verklaard.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.