#Brussel

Franse ex-gijzelaars wijzen Laachraoui aan als IS-cipier

Door Elif Isitman - 22 april 2016

Voormalige Franse gijzelaars hebben een van de zelfmoordterroristen die zichzelf opblies op de Brusselse luchthaven Zaventem, aangewezen als de cipier tijdens hun gevangenschap bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Het gaat om Najim Laachraoui.

Dat meldt de Franse krant Le Parisien vrijdag.

Onthoofdingsfilmpjes

De voormalige gijzelaars Edouard Elias, Didier François, Nicolas Hénin en Pierre Torres hebben allemaal verklaard dat Laachraoui (24) hun bewaker was. Zij kennen hem onder de naam ‘Abu Idriss’. De Fransen werden in 2013 en 2014 vastgehouden door IS in Syrië.

Eerder meldde Britse media al dat Laachraoui de cipier was van de Amerikaanse fotojournalist James Foley en John Cantlie. Laachraoui zou ook deel hebben uitgemaakt van een groep IS-jihadisten die buitenlanders ontvoerden en vervolgens doorspeelden naar de beruchte Britse IS-beul Jihadi John, een schuilnaam voor Mohamed Emwazi.

Jihadi John onthoofdde Foley in augustus 2014 en de terreurbeweging publiceerde daar een video van. Het is een van de eerste en bekendste onthoofdingsfilmpjes van IS. Laachraoui vertrok in 2013 naar Syrië.

Lees ook Afshin Ellian: ‘Het salafisme-rapport van de AIVD is zowel zorgelijk als lachwekkend’Foto www.marcobakker.com

Gewelddadig

Laauchraoui staat bekend als ‘de bommenmaker van Parijs’, en heeft vermoedelijk ook de explosieven voor Brussel in elkaar geknutseld. Tot aan de aanslagen in Brussel stond hij bekend onder de valse naam ‘Soufiane Kayal’. Het DNA van Laachraoui, werd aangetroffen op bomgordels die bij de aanslagen in Parijs werden gebruikt.

De ex-gijzelaar Hénin verklaarde eerder ook dat Mehdi Nemmouche, de dader van de dodelijke aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei 2014, ook een van zijn gijzelnemers was. Nemmouche was een ‘bijzonder gewelddadige en perverse beul’, zei Hénin toentertijd. Laachraoui zou minder wreed zijn geweest dan Nemmouche, al sloeg hij zijn gevangenen wel met enige regelmaat.

Laachraoui ontpopt zich tot een van de sleutelfiguren bij de aanslagen in Brussel. Deze week werd ook bekend dat hij vijf jaar lang op de luchthaven in Zaventem gewerkt heeft.

Lees hier alle artikelen over de terreuraanslagen in #Brussel >

Hoewel het nog niet bekend is of hij in die tijd ook al geradicaliseerd was, is wel aan het licht gekomen dat hij samen met andere islamitische collega’s een geheime gebedsruimte had ingericht op het vliegveld. Er was ook een officiële gebedsruimte op het vliegveld, waardoor het vermoeden rijst dat de stiekeme ruimte van Laachraoui en consorten vooral bedoeld was voor radicaliserende moslims.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.