buitenland

Salafistisch moordplot brengt Duitse politie massaal op de been

Door Emile Kossen - 26 april 2016

Duitse salafisten in Bremen hebben onderling flinke ruzie over de precieze interpretatie van de Koran. Nadat de politie tips kreeg over vergevorderde moordplannen startte het dinsdag een grootschalige actie.

Duitse speciale eenheden vielen negen winkels en appartementen in Bremen binnen. Daarbij werden telefoons en computers in beslag genomen. De politie, aanwezig met 200 man sterk, vond ook alarmpistolen, een stun gun, een mes en een bijl bij de huiszoekingen.

Moordplot
De politieactie werd uitgevoerd na anonieme tips over een moordcomplot van salafistische Duitsers. Ze zouden twee salafisten willen vermoorden die een ander inzicht hebben over hoe moslims volgens de regels van de Koran moeten leven. Op een telefoon van een getuige werden verdere aanwijzingen voor de moordplannen gevonden.

De Duitse politie heeft na de huiszoekingen negen mannen in het vizier, maar vooralsnog werd niemand opgepakt. Daarvoor is meer bewijs nodig, zegt de openbaar aanklager, die toevoegde dat de gevonden computers en telefoons nu verder worden onderzocht.

Afshin Ellian: Bestrijd het salafisme, de sekte die alle moslims voor zich wil winnen

Salafisme-bolwerk
Onder de verdachten is ook een salafist die onlangs vrijkwam uit de gevangenis. De man was een van de oprichters van een grote moslimorganisatie in Bremen, de Kultur- und Familienverein. Zeker een kwart van de leden van de club – die sinds begin 2015 verboden is – sloot zich aan bij Islamitische Staat (IS), zes leden kwamen bij gevechten in Syrië om het leven.

Bremen wordt gezien als het bolwerk van salafisme in Duitsland. Volgens de Duitse veiligheidsdienst  wonen er zeker 360 salafisten in de stad, in het hele land zo’n 8.600. Aanhangers van het salafisme geloven in de oprichting van een islamitische staat. De Nederlandse AIVD noemt de zeer conservatieve vorm van islam een voedingsbodem voor jihadisme.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.