buitenland

IS haalt Syrisch vliegtuig neer en neemt piloot gevangen

Door Elif Isitman - 23 april 2016

Ten zuidoosten van Damascus heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naar eigen zeggen een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten. De piloot is daarna gevangengenomen.

Dat beweert althans IS zelf via de eigen persdienst Amaq, meldt SkyNews.

Video

Er is ook een video verspreid, waarin de wrakstukken van het vliegtuig te zien zijn, met een Syrische vlag p een van de vleugels. Het gaat om een MIG-23-gevechtsvliegtuig. Het vliegtuig werd vlakbij de berg Dakwah, ten zuidoosten van Damascus, neergeschoten.

De piloot, volgens IS ene Azzam Eid, wist de crash te ontkomen en gebruikte zijn schietstoel, maar werd even later toen hij per parachute neerdaalde gevangengenomen door IS. De authenticiteit van de video is nog niet bevestigd.

Lees ook Wapenstilstand Syrie staat op laatste benen2015-06-15 14:24:03 epa04801151 Druze from the border village of Majdal Shams in the Golan Heights, near the Israeli-Syrian border, hold a poster of Syrian President Bashar al-Assad and Druze flags during a demonstration in support of their Syrian Druze brothers in Majdal Shams, Israel, 15 June 2105. The Druze community is calling for international support of the Syrian Druze minority after dozens were killed by Islamic extremists in northern Syria. The Syrian al-Qaeda affiliate al-Nusra Front, which has played a key role in recent rebel victories, has killed 20 villagers from the Druze religious minority in a north-western Syrian village, local residents and activists said 11 June 2015.  EPA/ATEF SAFADI

Oppositie

Intussen kwakkelen de VN-vredesgesprekken over Syrië voort. Ze worden volgende week doorgezet, maar wel zonder aanwezigheid van de overkoepelende organisatie van de Syrische oppositie (HNC). De HNC besloot er afgelopen week mee te stoppen, volgens eigen verklaring omdat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad ‘herhaaldelijk de afgesproken wapenstilstand schendt’.

Die wapenstilstand werd in februari ingesteld, en heeft sindsdien gezorgd voor een afname in het aantal burgerdoden. Het staakt-het-vuren is niet van toepassing op terreurgroepen IS en het Al-Nusra-Front.

Het leger van Assad zou volgens de HNC onder meer onschuldige burgers gevangen nemen en humanitaire hulp blokkeren. De organisaties binnen de HNC vechten zowel tegen IS als tegen het Syrische regime.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.