buitenland

IS laat gekidnapte fabrieksarbeiders vrij

Door Elif Isitman - 08 april 2016

Leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn begonnen met de vrijlating van de gekidnapte fabrieksarbeiders, die donderdag gevangen werden genomen in al-Dumeir, ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus. Gemeentefunctionarissen uit twee nabije steden kwamen vrijdagavond tot een akkoord met IS om de 170 ontvoerde werknemers te laten gaan.

Dat meldt althans het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De berichtgeving is nog niet officieel bevestigd.

Vliegveld

Op donderdag meldde de Syrische staats-tv dat IS 300 personeelsleden had ontvoerd. Volgens andere berichten waren 140 man er echter in geslaagd te vluchten voordat de terroristen de al-Badiyah cementfabriek binnen vielen. De terroristen vielen eerst regeringstroepen in het gebied rondom al-Dumeir aan in een vergeefse poging een regeringsvliegveld in te nemen, alvorens het fabriekspersoneel te kidnappen.

Ook Amaq, het ‘persbureau’ van IS, laat weten dat de fabrieksmedewerkers zijn vrijgelaten. Volgens het bericht van IS zijn wel vier van hen geëxecuteerd, omdat ze druzen waren. Druzen zijn een kleine religieuze minderheid in het Midden-Oosten.

Lees ookSyp Wynia: Het verband tussen olie, integratie, migratie en terreurSyp Wynia

De ontvoering werd eerder op vrijdag het onderwerp van veel verwarring. Eerder op vrijdag kwamen er berichten dat de arbeiders waren vermoord, maar dat bericht werd  later ingetrokken.

Herovering

De aanval van IS kan worden gezien als wraak voor de opmars van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad de afgelopen tijd. Eerst werd de antieke stad Palmyra heroverd, en niet veel later daarna het nabijgelegen Al-Qaraytain. Beide plaatsen waren sinds vorig jaar in handen van IS. Ook in het noorden van Syrie komt IS in het nauw: door Turkije gesteunde rebellen zouden de terroristen daar langzaam maar zeker verdrijven uit de gebieden vlakbij de Turkse grens.

Ook in Irak leed de terreurbeweging vrijdag verlies. Daar hebben Iraakse militairen de strategische stad Hit, vlakbij een vliegbasis waarop trainingen van de Amerikanen worden gehouden, weten te heroveren. Leden van IS werden uit het centrum verdreven en duizenden burgers werden geëvacueerd. Het is nog niet helemaal zeker of Hit nu helemaal ‘IS-vrij’ is, maar het Iraakse leger is optimistisch.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is hoopvol: IS heeft al maandenlang geen offensief uitgevoerd in Irak, zegt hij, wat als symptomatisch gezien kan worden voor het terreinverlies van de beweging.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.