buitenland

Is Zweden het nieuwe Europese doelwit van IS-terroristen?

Door Thomas Borst - 26 april 2016

De Zweedse veiligheidsdiensten hebben informatie gekregen van hun collega’s in Irak over zeven tot acht terroristen van Islamitische Staat (IS) die zich in het Scandinavische land bevinden. De Zweedse hoofdstad Stockholm is het doelwit voor een terroristische aanslag van de extremisten.

Irak waarschuwt dat de terroristen zoveel mogelijk burgerslachtoffers willen maken en het openbare leven in de hoofdstad proberen lam te leggen. De waarschuwing geldt alleen voor Stockholm, schrijft de Zweedse krant Expressen dinsdag.

De veiligheidsdienst in Zweden is nog bezig met het vergaren van informatie van internationale partners. Er wordt beoordeeld of er maatregelen moeten worden getroffen tegen de dreiging. De autoriteiten in Stockholm hebben nog niet besloten om het dreigingsniveau op te schroeven.

Dreiging

Commentaar Afshin EllianJihadisme is onvergelijkbaar met ander terreur
jihadist

In november had Zweden te maken met concrete terreurdreiging, toen werd het dreigingsniveau wel verhoogd van drie naar vier en begonnen agenten zoekacties naar Iraakse jihadisten die in Syrië waren getraind.

Daarbij werd terreurverdachte Muthanna Majid opgepakt. Majid werd echter onschuldig bevonden, waarna hij de Zweedse overheid een miljoen kronen ter compensatie eiste voor de onterechte arrestatie.

Zweedse jihadisten

Uit een rapport van het Internationale Centrum voor Contraterrorisme dat begin deze maand werd gepresenteerd, blijkt dat er relatief veel jihadisten uit Zweden actief zijn in Syrië en Irak. Per miljoen inwoners zijn er 28 jihadisten actief; van de lidstaten van de Europese Unie leverden alleen België en Oostenrijk meer jihadisten per bevolkingshoofd.

De jihadisten uit Zweden zijn vooral afkomstig uit woonwijken in Göteborg. De extremisten zijn vaak afkomstig uit dezelfde gebieden. Waarschijnlijk is het radicaliseringsproces daar gestart, waarna ze naar het kalifaat in Syrië en Irak zijn vertrokken. Van de vierduizend jihadisten die sinds 2012 naar Syrië en Irak zijn vertrokken, is 30 procent teruggekeerd naar Europa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.